U “Los Rosalesu” otvorena soba za terapiju s igrom

U JU Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales” u Mostaru u ponedeljak je otvorena soba za terapiju s igrom, u sklopu implementacije Interreg IPA projekta “Inclusive play” prekogranične saradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020.

Terapija igrom je jedan od psihoterapeutskih pristupa koji se koristi u radu s djecom, u kome je igra način komunikacije između terapeuta i djeteta.

Magistrica psihologije i terapeutkinja igrom Tea Knežević iz Centra Proventus iz Zagreba ističe kako je sasvim logično da će djeca prije steči nove vještine i sposobnosti ako im je okolina i kontakt ugodan.

“Prirodno je da je djeci, od najranije dobi, bez obzira na to imaju li teškoće u razvoju ili ne, kontakt kroz igru, istraživanje svijeta oko sebe, dodir i miris, najlakši način da steknu nove vještine i znanja”, kazala je  Knežević.

Zapravo, dodaje dalje, djeca ušavši u sobu punu igračaka i stimulativnih materijala na najlakši način stiču vještine koje su životno potrebne.

“Tako se mičemo od klasičnog oblika u kojima terapeuti objašnjavaju ili uvjeravaju kako se treba ponašati ili učiti, pa sad djeca na jako zabavan način, uz edukovanu osobu, dolaze do spoznaje o načinu ponašanja ili sticanju novih vještina”, objasnila je trapeutkinja igrom.

Edukaciju “Terapija igrom” u Centru Proventus u Zagrebu prošla su tri zaposlenika Centra “Los Rosales”.

Saša Mehmedović, jedan od edukovanih terapeuta i nastavnik fizičkog vaspitanja u “Los Rosalesu”, ističe kako je ova edukacija bila jako korisna u smislu saznanja novih modela i načina rada s djecom kroz igru.

“Djeci je u toj sobi za igru sve dozvoljeno, a terapeuti su konstantna podrška djetetu koje se oslobađa emocionalnih trenutaka, a igračke i igru dijete koristi kao jezik”, opisuje Mehmedović.

Terapijska soba za sada je namijenjena za djecu s posebnim potrebama koja borave u Centru “Los Rosales”, a kasnije bi mogla biti otvorena i za drugu djecu kojima je takav vid terapije potreban.

“Pokušavamo mijenjati svijest ovoga društva i pokazati da obrazovanje i vaspitanje djece pa tako i djece s poteškoćama u razvoju nije samo naučiti i pisati nego puno šire od toga. Tako je jedan vid podrške djeci za njihovo uključenje u sve sfere društva i nova terapija igrom, na što je Centar izuzetno ponosan”, rekla je direktorica Centra “Los Rosales” Mirna Mezit.

“Los Rosales”, inače, broji 138 korisnika u dobi od 2 do 40 godina.

(Fena)