Oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme većinom sa slabom kišom. Više padavina je registrovano na području Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Ivan Sedlo 6, Banja Luka i Bijeljina 7, Doboj, Sanski Most i Tuzla 8, Jajce i Zenica 9, Bugojno, Drvar, Livno i Trebinje 10, Gradačac, Grude, Sarajevo, Široki Brijeg i Stolac 11, Mostar 12, Bihać 15, Neum 16 stepeni..

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme s kišom.

 Vjetar slab južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 10 i 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je loša.

Tmurno vrijeme praćeno padavinama loše će djelovati na raspoloženje većine populacije i uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima.

Sa noćnim satima, uz veći sadržaj vlage u vazduhu i pojačan osjećaj hladnoće, opšta slika dodatno će se pogoršavati.

Neophodno je povesti računa o prikladnom oblačenju, te umanjiti aktivnosti i boravak na otvorenom.

—–

BIHAMK

Zbog povremene kiše saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu

Zbog povremene kiše saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona. Na pojedinim dionicama upozoravamo i na jak vjetar, a izdvajamo magistralni put Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar. Vidljivost je mjestimično smanjena zbog magle ili niske oblačnosti, a skrećemo pažnju na puteve Priluka Glamoč-Mlinište i Livno-Kamensko.

Na magistralnom putu Žitomislići-Počitelj svaki dan osim nedjelje i praznika dolazi do obustavljanja saobraćaja od 09 do 12,15 sati i od 13,15 do 15 sati.

Povremene polusatne obustave zbog deminiranja terena aktuelne su od 08 do 16 sati na magistralnom putu Srebrenik-Orašje, dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Za vrijeme obustavljanja, u funkciji je alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

U toku su sanacioni radovi na dionici magistralnog puta Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion “Asim Ferhatović Hase” do naselja Šip). Vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju jednom trakom, dok su vozila iz pravca Vogošće preusmjerena na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva). Na ovoj dionici dosta je usporeno saobraćanje, posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnim putevima: Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač-Dubovsko), Konjic-Jablanica (most Paprasko), Jajce-Crna Rijeka (Orlovac) i Doboj-Maglaj (Poljice-Maglaj).

Zbog redovnog servisiranja opreme u potputnjaku Oštrik, na dionici magistralnog puta Rajlovac-Vogošća, u noćnim satima (23-04 sati) saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Radovi na redovnom održavanju svjetlosne signalizacije izvode se na raskrsnicama magistralnih puteva u Cazinu i Bosanskoj Krupi. Za vrijeme radova, signalizacija je van funkcije, zbog čega savjetujemo pojačan oprez.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)