Podgorica: Večeras protesti ispred Skupštine Crne Gore

U Podgorici će večeras ispred skupštinske zgrade biti organizovani protestii protiv usvojenih izmjena zakona o predsjedniku te zemlje.

Takođe, tokom protesta biće zatraženo organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora, za čije je održavanje prikupljeno više od deset hiljada potpisa građana, najavili su iz Organizacionog odbora pokreta “Ima nas”.

Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj, institucionalnoj, finansijskoj, ekonomskoj, bezbjedonosnoj, zdravstvenoj krizi i jedini izlaz je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora kako bi što prije dobili odgovornu vladu koja će štiti interese države i raditi u korist građana, smatraju u pokretu “Ima nas”.

Prvi protest pokreta “Ima nas” održan je u Podgorici, 8. novembra i njegov formalni organizator bio je Forum Luča, podržali su ga DPS, SDP, SD i LP, a na njima je učestvovalo više od deset hiljada građana.

Izmijenjeni Zakon o predsjedniku, koji je usvojen u Skupštini Crne Gore, uz veliko negodovanje DPS-a i stranaka njegovih koalicionih partnera, produbio je političku krizu u toj zemlji.

Prema izmjenama tog zakona, koje je predložio Demokratski front, Ðukanović bi se trebao vratiti u ustavne okvire, a vođa Demosa Miodrag Lekić predložen je za mandatara za sastav nove vlade.

Ðukanović je ignorisao prijedlog da Lekić bude mandatar vlade koja bi zamijenila vladu u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, a kojoj je nepovjerenje izglasano na inicijativu DPS-a i to nakon što je potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Ustavom nije predviđeno rješenje u kome se trenutno nalazi Crna Gora, jer je Vladi Dritana Abazovića izglasano nepovjerenje, a predsjednik države odbija povjeriti mandat za sastav nove vlade kandidatu skupštinske većine.

(Fena)