Na lokalitetu Gornja Crnča kod Višegrada pronađeni posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata

Gornja Crnča, opština Višegrad, gdje po nalogu tužioca koordinira rad svih službenih osoba koja učestvuju u prosesu ekshumacije i traženja nestalih osoba, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na ovoj lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe, a potraga se nastavlja.

Podaci o mogućoj lokaciji na kojoj se nalaze tijela, dobijeni su zajedničkim aktivnostimna i koordiniranim radom Tužilaštva BiH, SIPA-e, INO BiH, a lokalitet se nalazi u blizini mjesta, gdje su prije četiri mjeseca, takođe, pronađeni posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaći će, radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize, biti upućeni u kosturnicu u Goražu.

Prema preliminarnim ingomacijama, radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, a tačan identitet biće utvrđen nakon DNK analize.

Na ekshuamciji, koju vodi tužilac Tužilaštva BiH, učestvuju ljekar patiolog sudske medicine, predstavnik Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba ()ICMP, predstavninici Instituta za nestale osobe BiH, potrebni radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici MUP-a RS PS Višegrad.

M. N.

(NovaSloboda.ba)