UIO BiH donirana specijalistička oprema za otkrivanje droga i eksploziva vrijedna 160.000 KM

Upravi za indirektno oporezivanje BiH danas je uručena uručena 160.000 KM vrijedna specijalistička oprema za otkrivanje droga i eksploziva nabavljena u okviru Projekta sprječavanja ilegalne trgovine i prometa oružjem u Bosni i Hercegovini (eng. Halting Arms and Lawbreaking Trade – HALT), koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz UIO BiH.

Službenici Uprave će za efikasniju borbu protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem od danas će imati na raspolaganju 7 uređaja za mjerenje gustoće materijala (tzv. baster), 25 setova za otkrivanje eksploziva i droga, 25 setova univerzalnih alata, te 24 seta alata za pregled vozila, ukupne vrijednosti preko 160.000 KM (bez PDV).  Današnja donacija od strane UNDP BiH predstavlja nastavak podrške Upravi u okviru projekta HALT u smislu daljeg jačanja kapaciteta Uprave, odnosno poboljšanja uslova rada s ciljem efikasnije borbe protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem (eng. SALW), obzirom da je u prethodnom periodu UNDP BiH kroz navedeni projekat već donirao 22 endoskopa i 4 detektora za eksploziv i droge vrijednosti oko 450.000 KM (bez PDV). 

Primopredaji u prostorijama UIO BiH u Banjoj Luci su, pored predstavnika UNDP u BiH i UIO BiH prisustvovali i predstavnici dobavljača koji su izvršili isporuku navedene opreme. 

Projekat HALT se provodi od februara 2020. godine kao zajednički projekat Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH i UN Ureda za drogu i kriminal (UNODC) sa namjerom daljeg unaprijeđivanja bezbjednosti unutar i van granica Zapadnog Balkana, a kroz ciljano djelovanje usmjereno ka unapređenju kapaciteta Bosne i Hercegovine u borbi protiv ilegalne trgovine SALW-om.  

Projekat HALT finansiraju Savezna Republika Njemačka, Ujedinjeno  Kraljevstvo, Republika Francuska, Kraljevina Švedska, Kraljevina Holandija i Kraljevina Norveška putem Multilateralnog fonda za Zapadni Balkan, uz podršku Evropske unije, a u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu.  Projektne aktivnosti se provode u saradnji sa UIO BiH kao glavnim korisnikom ovog projekta, dok su u određeni broj aktivnosti u okviru projekta uključene i druge institucije, odnosno agencije u Bosni i Hercegovini. 

V. B.

(NovaSloboda.ba)