Upozorenje Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara: Dan državnosti BiH je neradni dan

Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara, obavještava poslovne subjekte iz oblasti trgovine, čiji rad podliježe ograničenjima propisanim Članom 5. Odluke o radnom vremenu objekata u kojima pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnosti na području Grada Mostara, da je za njih Dan državnosti BiH 25. 11. 2022.godine, neradni dan, saopšteno je iz Službe za inspekcijske poslove.

“U svrhu nadzora nad provođenjem Odluke, timovi Inspekcije Grada Mostara navedenog dana biće na terenu, te u tom smislu provoditi inspekcijske nadzore u predmetu poštivanja neradnog dana državnog praznika. 

Pravovremeno pozivamo sve poslovne subjekte iz oblasti trgovine, čiji rad podliježe predmetnom ograničenju, da svoje poslovanje prilagode toj činjenici, i da navedenog dana ne budu zatečeni u obavljanju poslovnih djelatnosti, kako ne bi bili prekršajno sankcionisani.

Iste upozoravamo na zaprijećene kazne zaticanja u prekršaju, sukladno Zakonu o unutrašnjoj trgovini kazna  pravnim osobama kreće se u rasponu 2.000 KM – 10.000 KM, odgovornim osobama u pravnim osobama 500 KM – 1.500 KM, te fizičkim osobama-trgovcima 500 KM-1.200 KM.

Zapriječene kazne, shodno Odluci, kreću se u rasponu 1.000 KM – 3.000 KM za pravne osobe, 500 KM – 1000 KM za odgovorna osoba u pravnim osobama, te za fizičke osobe 200 KM – 500 KM”, stoji u saopštenju.

(NovaSloboda.ba)