Najznačajnija međunarodna konferencija posvećena religijskom turizmu i hodočašću iduće godine u Međugorju i Mostaru

Međugorje i Mostar u junu sljedeće godine biće mjesta održavanja jedne od najznačajnijih konferencija posvećenih religijskom turizmu i hodočašću u svijetu. Četrnaesta po redu Međunarodna konferencija o religijskom hodočašću i turizmu, u organizaciji Institute for Religious Tourism and Pilgrimage (IRTP), okupiće neke od najznačajnijih istraživača i naučnika koji proučavaju i bave se ovim područjem iz cijeloga svijeta. Suorganizatori ove konferencije su Politehnički Institut Viana do Castelo iz Portugala, Dublin Institute of Technology iz Irske, Leeds Beckett University iz Ujedinjenog kraljevstva i domaćin Sveučilište Hercegovina iz Bosne i Hercegovine.

Glavni uvodni predavači na konferenciji su dr. Silvia Aulet (Fakultet za turizam, Sveučilište Girona, Španjolska), dr. Yasin Bilim (Fakultet za turizam, Sveučilište Necmettin Erbakan, Konya, Turska) i dr. Nedžad Grabus (Fakultet islamskih nauka, Univerzitet u Sarajevu, Bosna i Hercegovina). Očekuje se više od stotinu naučnika i istraživača, koji će svojim prilozima u naučnom svjetlu izložiti rezultate istraživanja fenomena religijskog turizma i hodočašća, koji je prisutan u gotovo svim značajnim religijama svijeta.

Sveučilište Hercegovina je prepoznato kao snažan partner u globalnim mrežama istraživača i institucija koje promiču inovativan pristup pitanjima religijskog turizma i hodočašća. U prošloj 2021. godini, održan je naučni simpozij s međunarodnim učešće, pod nazivom „Izazovi hodočašća i religijskog turizma u post-pandemijskom svijetu“, koji je privukao značajnu pažnju svjetskih istraživača, nakon čega je odlučeno da domaćin sljedeće, 14. po redu, međunarodne konferencije, bude upravo Sveučilište Hercegovina, s tim da će se dio konferencije od 21.-24. juna 2023. godine održati u Međugorju, a dio u Mostaru.

Institute for Religious Tourism and Pilgrimage od 2013. godine izdaje Međunarodni časopis o religijskom turizmu i hodočašću sa svim dostupnim tekstovima (open access) vrlo je napredna, a na platformi časopisa je objavljeno više od 100 radova. Časopis je dvostruko slijepo recenziran, a uredništvo predstavlja ugledan međunarodni krug stručnjaka.

Svi koji su zainteresovani mogu saznati više o konferenciji i prijaviti svoj rad na stranici: https://irtp.co.uk/

(NovaSloboda.ba)