Oblačno sa slabom kišom, snijeg na planinama

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne pada kiša, lokalno i u Hercegovini. Na planinama pada i snijeg.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -6 stepeni, Ivan Sedlo 0, Sokolac i Srebrenica 1, Bihać, Bugojno, Drvar, Livno i Sarajevo 3, Jajce i Tuzla 4, Bijeljina, Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Zenica i Zvornik 5, Banja Luka i Doboj 6, Grude i Široki Brijeg 7, Stolac i Trebinje 8, Mostar i Neum 10 stepeni..

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne oblačno vrijeme sa slabom kišom. Na planinama će padati snijeg. U drugom dijelu dana prestanak padavina i postepeno smanjenje oblačnosti sa zapada prema istoku zemlje.

Vjetar slab sjevernog smjera. Od poslijepodnevnih sati vjetar mijenja smjer na jugo.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 3 i 9, na jugu do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Djelimična stabilizacija uslovljava nešto ugodnije biometeorološke prilike.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata postepeno će se umanjiti sa odmicanjem dana.

Povećano naoblačenje i tmurno vrijeme, praćeno povremenim, slabijim padavinama, pretežno će uzrokovati lošije raspoloženje.

Mada će se opšta slika popraviti, obzirom da će osjetnije zahladniti, poželjno je posvetiti više pažnje prikladnom oblačenju i zaštiti od nižih temperatura, naročito tokom jutra i večeri.

—–

BIHAMK

Zbog niskih temperatura u planinskim predjelima moguća je mjestimična poledica

Zbog niskih temperatura u planinskim predjelima moguća je mjestimična poledica, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Ugaženog snijega na kolovozu ovoga jutra ima na putnom pravcu Glamoč-Mliništa.

Na ostalim putevima u našoj zemlji saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Apelujemo na vozače da na svim dionicama voze maksimalno oprezno i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog izvođenja radova na dionici magistralnog puta Žitomislići-Počitelj, svaki dan osim nedjelje i praznika dolazi do obustavljanja saobraćaja u terminima od 09 do 12,15 sati i od 13,15 do 15 sati.

Povremena polusatna obustavljanja saobraćaja zbog deminiranja terena aktuelne su od 08 do 16 sati na magistralnom putu Srebrenik-Orašje, dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Za vrijeme obustavljanja, u funkciji je alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

U toku su sanacioni radovi na dionici magistralnog puta Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion “Asim Ferhatović Hase” do naselja Šip) zbog čega vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju usporeno, jednom trakom, dok se vozila iz pravca Vogošće preusmjeravaju na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva).

Zbog radova na magistralnom putu Doboj-Maglaj (na dionici Poljice-Maglaj) svaki dan, osim nedelje, saobraća se usporeno, jednom trakom.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnim putevima Jajce-Crna Rijeka i Bihać-Bosanski Petrovac.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)