Oružje jedne žene

Danai Jekesai Gurira (44), glumica, magistrirala je likovnu umjetnost na Univerzitetu New York. Pisala je scenarije, kao djevojčica je voljela “Dalas” i “Denver”, posebno Joan Collins, koja sada ima 89 godina, kao zlobna, jaka Alexis: “Moć, glamur – uvjek sam je imitirala kao dijete. Moja braća i sestre mislili su da sam luda”.

A onda, prije deset godina, dok je trenirala u teretani, odlučila se za potpuno drugačiju ulogu: “Želim da budem tip od akcije”.

To je i radila: osam godina kao katana -borilac u seriji “The Walking Dead”, “Oružje jedne žene” i sada ponovo u “Black Panther: Wakanda Forever”, koji se trenutno prikazuje u kinima. U toj sagi, ona predvodi tim elitnih boraca.

Ima još jedan cilj kao scenarista, rekla je za magazin “GQ”: “pričati afričke priče”. Prve godine života provela je u malom gradu u Iovi, a kada je imala pet godina njeni roditelji – otac profesor hemije, majka bibliotekarka – vratili su se u Harare, Zimbabve. Sa 18 godina, Gurira se vratila u Sjedinjene Američke Države da studira. Njen omiljeni dio promotivne turneje Black Panther bio je nastup u Nigeriji: “Jedan momak, od najmanje 70 godina, mahao mi je i vikao: ‘Generale!’ To je bilo cool”.

(wams)

Lj. G.

/NovaSloboda.ba)