Veliki interes Mostaraca za subvencioniranje nabavke i ugradnje solarnih sistema

S obzirom na veliki interes stanovnika Mostara za subvencionisanje nabavke i ugradnje solarnih sistema, nova online info radionica o projektu SolarCET održaće se 24. 11. 2022. godine s početkom u 11 sati.

Iz Grada Mostara obavještavaju zainteresovane da do 2. decembra dodatna pitanja u vezi javnog poziva mogu dostaviti putem formulara za pitanja na registry.ba@undp.org s naznakom “Javni poziv za subvencionisanje ugradnje solarnih sistema na području Grada Mostar”.

Subvencionisanje ugradnje solarnih sistema provodiće se u okviru projekta Razvojnog program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH “Ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenjem potencijala solarne energije u Bosni i Hercegovini” (SolarCET), koji podržava Vlada Republike Slovačke.

Projekat SolarCET ima za cilj podstaćigrađane, vlasnike privatnih i javnih objekata da koriste solarne panele i kolektore, kao mjeru podrške tranziciji ka čistoj energiji, borbi protiv zagađenja vazduha i energetskog siromaštva, smanjenju emisije stakleničkih gasova i broja građana koji boluju od respiratornih bolesti u Bosni i Hercegovini.

Javnim pozivom omogućeno je subvencionisanje ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na stambenim objektima u iznosu do 50 posto vrijednosti nabavke i ugradnje opreme. Pored subvencije, za kvalifikovane podnosioce prijava, osigurano je finansiranje od Grada Mostara i UNDP-a u cjelokupnom iznosu za:

– izradu tehničke dokumentacije (projekt s predmjerom i predračunom radova) za solarni sistem koji će biti predmet realizacije i finansijske podrške;

– kontrolu kvaliteta izrađene tehničke dokumentacije;

– stručni nadzor tijekom izvođenja radova.

Na javni poziv mogu se prijaviti sve zainteresovane osobe koje su vlasnici ili suvlasnici stambenih objekata individualnog stanovanja, u kojima borave, na području Grada Mostara. Podnosioci prijava mogu konkurisati za podršku – subvencionisanje ugradnje solarnog sistema za vlastite potrebe, u skladu sa uslovima definisanim javnim pozivom.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 12. 12. 2022. godine.

Potrebna dokumentacija za apliciranje za subvencije može se pronaći na linku.

(Fena)