Oblačno s kišom uz povremene olujne udare vjetra

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje je registrovana kiša, osim u sjevernim područjima.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -3 stepena, Banja Luka, Bugojno i Tuzla 0, Bijeljina, Drvar, Jajce, Prijedor i Sanski Most 1, Doboj 2, Zenica 3, Ivan Sedlo i Sarajevo 4, Mostar 6,; Bihać, Grude i Livno 7, Široki Brijeg i Trebinje 8, Stolac 11, Neum 12 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Jače padavine na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne. Na planinama može padati i snijeg.

Vjetar umjeren i jak južnog i jugoistočnog smjera. Povremeno olujni udari juga se očekuju na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 5 i 11, na jugu zemlje do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Usljed nestabilnog vremena, opšta slika djelimično će se pogoršati, izraženije u Hercegovini i zapadnoj Bosni. Hronični bolesnici imaće pojačane tegobe.

Povremena južina dodatno će praviti probleme osjetljivim osobama.

Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, razdražljivosti, manjka koncentracije, iscrpljenosti.

Uz umjereni porast temperatura, negativni efekti promjene vremenskih prilika najslabije će se osjetiti na sjeveroistoku zemlje.

—–

BIHAMK

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, oprez zbog učestalih odrona

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Posebno skrećemo pažnju na puteve: Bihać-Srbljani, Jajce-Crna Rijeka-Karanovac, Bugojno-Kupres, Simin Han-Banj brdo, Sarajevo-Foča, Mostar-Polog, Buna-Masline i Žitomislići-Doljani. Upozoravamo i na moguću poledicu, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Na području Kupresa, Livna i Tomislavgrada skrećemo pažnju na povremeno jak vjetar.

Na magistralnom putu Žitomislići-Počitelj svaki dan osim nedjelje i praznika dolazi do obustavljanja saobraćaja od 09 do 12,15 sati i od 13,15 do 15 sati.

Povremena polusatna obustaljanja saobraćaja zbog deminiranja terena aktuelna su od 08 do 16 sati na magistralnom putu Srebrenik-Orašje, dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Za vrijeme obustavljanja u funkciji je alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

U toku su sanacioni radovi na dionici magistralnog puta Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion “Asim Ferhatović Hase” do naselja Šip). Vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju jednom trakom, dok su vozila iz pravca Vogošće preusmjerena na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva). Na ovoj dionici dosta je usporeno saobraćanje, posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnim putevima: Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), Jajce-Crna Rijeka (Orlovac) i Doboj-Maglaj (Poljice-Maglaj).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)