Pretežno oblačno, povremeno sa slabom kišom

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme s kišom u većini područja.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -2 stepena, Drvar 1, Bihać, Sokolac 2, Jajce, Prijedor, Sanski Most 3, Banja Luka, Ivan Sedlo 4, Bugojno, Livno 5, Doboj, Gradačac, Srebrenica, Tuzla, Zvornik 6, Bijeljina, Sarajevo, Zenica 7, Grude, Široki Brijeg, Trebinje 9, Mostar, Stolac 10, Neum 11 stepeni

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno, povremeno sa slabom kišom. Na planinama i u nižim područjima sjeverozapadne Bosne se očekuje slab snijeg ili susnježica.

Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini južni.

Dnevna temperatura vazduha od 3 do 8, na jugu od 10 do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Pogoršanje vremenskih prilika, postepeno zahlađenje, uz povećanu oblačnost i padavine, uzrokovaće izraženije tegobe kod reumatičara, astmatičara i osoba sa bolestima krvnih sudova.

Meteoropati bi mogli patiti od glavobolje, razdražljivosti i nesanice.

Preporučljivo je posvetiti pažnju odijevanju, suzdržati se od težih aktivnosti, te reducirati boravak na otvorenom.

Sa noćnim satima, opšta slika postepeno će se popravljati.

—–

BIHAMK

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, oprez zbog odrona

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Posebno skrećemo pažnju na puteve Jajce-Crna Rijeka-Karanovac, Bugojno-Kupres i Sarajevo-Foča, kao i na područje Rostova (Novi Travnik-Bugojno) i Makljena (Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor). Sniježnih padavina ima u zapadnim krajevima, a zbog snijega na kolovozu izdvajamo dionice Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac i Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar-Resanovci. Preko planinskih prevoja skrećemo pažnju i na moguću poledicu.

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), zbog izvođenja neophodnih radova, za danas su najavljene obustave saobraćaja od 13 do 15 sati i od 16 do 17 sati. Za vrijeme obustavljanja alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac. U ostalom periodu, saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na magistralnom putu Žitomislići-Počitelj svaki dan osim nedjelje i praznika dolazi do obustava saobraćaja od 09 do 12,15 sati i od 13,15 do 15 sati.

Povremena polusatna obustavljanja saobraćaja zbog deminiranja terena aktuelne su od 08 do 16 sati na magistralnom putu Srebrenik-Orašje, dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Za vrijeme obustave u funkciji je alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

U toku su sanacioni radovi na dionici magistralnog puta Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion “Asim Ferhatović Hase” do naselja Šip). Vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju jednom trakom, dok su vozila iz pravca Vogošće preusmjerena na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva). Na ovoj dionici dosta je usporeno saobraćanje, posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnim putevima Jajce-Crna Rijeka (Orlovac) i Doboj-Maglaj (Poljice-Maglaj).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)