Srbija i Kosovo postigli dogovor o registarskim tablicama

Šef evrodiplomatije Josep Borrell objavio je u srijedu naveče da su se pregovarači Srbije i Kosova dovovorili u vezi registarskih tablica, kako bi izbjegli eskalaciju na sjeveru Kosova većinski nastanjenog Srbima. 

“Imamo dogovor. Sa velikim zadovoljstvom mogu sapštiti da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije, uz posredovanje EU-a, dogovorili o mjerama da se izbjegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na prijedlog za normalizaciju svojih odnosa”, rekao je Borrell na Twitreru poslije razgovora u Bruxellesu.

Rekao je da će Srbija prestati izdavati tablice s oznakama kosovskih gradova, a Kosovo će obustaviti dalje korake u vezi s preregistracijom vozila.

“Pozvaću strane da u idućim danima razgovaraju o sljedećim koracima”, istaknuo je Borrell.

Nove napetosti između Beograda i Prištine izbile su nakon što je u ponoć 31. oktobra istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdatih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Tu odluku Beograd vidi kao kršenje ranijeg sporazuma po kome tablice, po preporuci misije UN-a (UNMIK), trebaju imati neutralnu oznaku KS, a ne RKS, na čemu insistira kosovska vlada.

Kosovo je od 21. novembra trebalo početi naplaćivati kazne za vozače koji odbijaju predati stare registarske pločice koje je izdala Srbija, ali je to odgodilo na 48 sati, nakon zahtjeva SAD-a za odgađanjem poteza, za koji Washington i Evropska unija strahuju da bi mogli izazvati etničko nasilje, podsjeća Hina.

(Fena)