Novi oružani sukob migranata na srpsko-mađarskoj granici

granice, u četvrtak kasno naveče ranjen je jedan dvadesetogodišnji mladić, saopštio je srbijanski MUP, koji je u to područje uputio veći broj pripadnika specijalne policije i priveo više od 600 osoba.

Tokom pretrage terena na poziv mještana policija je na mjestu obračuna zatekla šestoro migranata, među kojima i jednog s dvije prostrijelne ozljede. 

Radio televizija Srbije objavila je s tim u vezi da je u toku velika operativna akcija, u kojoj se obavlja pretraga terena u širem području Horgoša i Subotice, na sjeveru Vojvodine. 

U pretragu su uključeni specijalci, helikopteri i dronovi.

Akcija je proširena i na područje Beograda, navodi RTS i dodaje da je privedeno više od 600 osoba.

Na mjesto okršaja migranata otišao je i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić. 

Na društvenim mrežama u četvrtak naveče objavljeni su snimci iz Horgoša, na kojima se vidi velika grupa migranata, od kojih su neki imali automatsko oružje, a čuje se i pucnjava.

To je dodatno uznemirilo mještane toga sela koji već godinama ukazuju na probleme vezane uz prisustvo velikoga broja migranata.

Horgoš je pogranično mjesto s brojnim okolnim salašima u kojima, kako prenose mediji na mađarskom u Vojvodini, utočište pronalaze migranti dok čekaju na ilegalni prelazak srpsko-mađarske granice. 

Do oružanog obračuna migranata došlo je i početkom jula u naselju Makova Sedmica, kod Subotice, takođe uz granicu s Mađarskom.

Tada je jedna osoba poginula, a više njih je ranjeno.

Migrantski pravac preko Srbije i Mađarske posebno su proteklih dana spominjali austrijski dužnosnici, u kontekstu ulaska u šengen Hrvatske, Bugarske i Rumunije, žaleći se na velik priljev migranata upravo tim pravcem, prenosi Hina.

(Fena)