U Mrkonjić Gradu obilježen Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U Mrkonjić Gradu danas je obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić je izjavio kako smo svjedoci da nam posljednjih godina, od 1995. na ovamo, stalno dio vlasti, dio nekih političara poručuje da se treba vratiti izvornom Dejtonu.

“Ja to ne razumijem, ali sam siguran da je jedino ispravno za ovu državu vratiti se istinskom, izvornom ZAVNOBIH-u. Jer, ono što je ovdje, u Mrkonjić Gradu, doneseno 1943. godine i 1944. godine u Sanskom Mostu, ta Deklaracija o pravima građana, je temelj svega onoga što nam danas fali”, smatra Đulić.

Ističe da, ako bismo to ostvarili, “što su Titovi partizani, antifašisti svih mogućih političkih i drugih opredjeljenja ovdje utemeljili, nakon više stotina godina rekli ‘ovo je naša zemlja’, a u Sanskom Mostu to formulisali u određene dokumente, je ono što Bosni i Hercegovini treba da krene naprijed, da bude sretna, zadovoljna i da mladi ljudi ne bježe iz nje, nego da se rado vraćaju, žive u njoj i budu sretni”.

“To je zapravo osnovna poruka – mislimo, dišimo ZAVNOBIH 365 dana, a ne samo jedan dan. U Mrkonjić Grad treba doći. Prvi put od rata ovde imamo predstavnika vlasti. Ovde je danas moralo biti kompletno Predsjedništvo, Vijeće ministara, sve vlade. BiH je danas morala biti u Mrkonjić Gradu ako hoće da obilježi državnost i da misli na državnost”, kazao je Đulić.

(Fena=