Novi antivladin protest u Podgorici: “Ne damo te Crna Goro”

Hiljade demonstranata ponovo se okupilo u ponedeljak ispred crnogorskog parlamenta zahtijevajući povlačenje, kako tvrde, neustavnoga zakona o predsjedniku Crne Gore i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, te izbor sudija Ustavnog suda.

Ovo je treći protest koji je organizovan pod motom “Ima nas”, a koji podržavaju stranke okupljene oko Demokratske partije socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Obraćajući se okupljenima, građanski aktivist Predrag Vušurović kazao je da građani Crne Gore traže da se spriječi rušenje ustavnog poretka, prenosi Hina.

“I da pučistički zakon o predsjedniku bude povučen”, rekao je Vušurović.

Demonstranti su zviždali na spomen crnogorskog premijera Dritana Abazovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te su nosili transparente “Ne damo te Crna Goro” i “Hoćemo izbore”.

Prosvtest je završen šetnjom glavnim ulicama Podgorice.

Izmjene zakona o predsjedniku Crne Gore inicirao je prosrpski Demokratski front, a podržali su zastupnici Demokrata bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića i građanski orijentisane Abazovićeve koalicije “Crno na bijelo”, pokušavajući tako prisiliti Mila Đukanovića da mandat za formiranje nove vlade povjeri nekadašnjem diplomatu iz vremena Slobodana Miloševića Miodragu Lekiću.

Đukanović je to ranije odbio učiniti obrazlažući da Lekića nije podržala većina poslanika u parlamentu.

Pravni vakuum, takođe, je nastao zbog nefunkcionisanja crnogorskog Ustavnog suda, koji trenutno ima samo tri od sedam sudija i ne može donositi odluke o ustavnosti pravnih akata.

Ostalih četvoro otišli su po sili zakona u penziju, a poslanici u parlamentu nisu se uspjeli dogovoriti i osigurati dvotrećinsku većinu za izbor novih.

(Fena)