Iranske vlasti prijete porodicama fudbalera nakon što su odbili pjevati himnu u Kataru

Iranske vlasti su porodicama igrača fudbalske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu zaprijetile zatvaranjem i mučenjem ako se igrači ne budu “ponašali kako treba” prije današnje utakmice protiv SAD-a, rekao je izvor upoznat sa situacijom u izjavi za CNN.

Kako izvor navodi, Iranska revolucionarna garda (IRGC) je pozvala fudbalere na razgovor nakon što su odbili pjevati nacionalnu himnu na njihovoj prvoj utakmici protiv Engleske 21. novembra.

Takođe se navodi kako im je na sastanku rečeno da njihove porodice čeka zatvor i mučenje ako ne pjevaju himnu ili na bilo koji drugi način politički protestvuju protiv klerikalnog režima u Teheranu.

Igrači su pjevali himnu prije svoje druge utakmice protiv Walesa prošlog petka, u kojoj je Iran pobijedio 2:0.

Izvor, koji pažljivo prati iranske bezbjedonosne agencije aktivne u Kataru tokom Svjetskog prvenstva, rekao je da je desetak agenata iz IRGC-a nadziralo iranske fudbalere, kojima nije dopušteno druženje izvan selekcije ili susret sa stranim državljanima.

“Postoji velik broj iranskih bezbjedonosnih službenika u Kataru, koji prikupljaju informacije i prate igrače”, rekao je izvor i dodao da se Carlos Queiroz, selektor iranske reprezentacije koji dolazi iz Portugala, sastao sa oficirima IRGC-a nakon njihovih prijetnji iranskim igračima i njihovim porodicama. 

Izvor nije naveo kakav je bio sadržaj tog razgovora. Naime, Queiroz je rekao da iranski igrači mogu protestvovati na Svjetskom prvenstvu, ali samo u skladu s pravilima FIFA-e.

Igračima su uoči utakmice s Engleskom, rekao je izvor, obećani skupi pokloni i automobili, ali je režim, nakon odbijanja pjevanja nacionalne himne, prešao na prijetnje.

“U posljednjoj utakmici protiv Walesa, vlasti su poslale stotine navijača glumaca kako bi stvorile lažan osjećaj podrške među navijačima. Za utakmicu protiv SAD-a, režim planira značajno povećati broj takvih glumaca, poslati ih na hiljade na stadion”, rekao je izvor za CNN. 

Iran i SAD igraju danas svoj meč u ključnoj utakmici grupe B na Svjetskom prvenstvu u Kataru. 

(Fena)