Oduzeto skupocjeno vino, duhan i tekstil u vrijednsoi od 296.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, u nekoliko odvojenih akcija na nekoliko lokacija uz saradnju sa policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog Kantona oduzeli veću količinu skupocjenih vina, duhana i tekstila u vrijednosti od oko 206.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, u saradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a, Policijska uprava Tuzla, u skladu sa instrukcijama i uputstvima Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH, izvršili su pretres poslovnih prostorija pravnog lica koje se bavilo prodajom alkoholnih pića. Prilikom izvršenog pretresa, pronađena je 631 boca skupocjenih vina bez akciznih markica, kao i dokumentacija o nedozvoljenom poslovanju.

Na osnovu prikupljenih informacija, službenici RC Tula, GSKP, izvršili su privremeno oduzimanje predmeta od samostalnog preduzetnika sa područja RC Tuzla za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Naime, na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenih fizičkih lica izvršili su provjeru prometa i porijekla roba na 2 lokacije. Tom prilikom pronašli su veću količinu robe stranog porijekla, za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (trenerke, dukserice, i sl.) tj. 2.124 komada.

Takođe, službenici RC Tuzla, u saradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a, Policijska uprava Gradačac, kod 2 fizička lica pronašli su veću količinu duhana, koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način. Ukupna količina oduzetog sitno rezanog duhana je 190 kg.

Prema preliminarnoj procjeni, ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 206.000 KM.

Za utvrđene nezakonitosti, protiv počinilaca istih biće provedeni postupci u skladu sa važećim prekršajnim zakonodavstvom.

U okviru preduzimanja mjera, radnji i aktivnosti prilikom provođenja ove operativne akcije korištena je specijalizovana oprema i vozila donirana UIO od strane Ambasade SAD putem Programa EXBS i UNODC-a.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju, gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.

V. B.

(NovaSloboda.ba)