Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo prvu redovnu sjednicu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo je danas prvu redovnu sjednicu, u novom  sazivu, na kojoj je prihvaćen poziv za učešće na Summitu EU-Zapadni Balkan koji će 6. decembra biti održan u Tirani, u Republici Albaniji. Delegaciju Bosne i Hercegovine na tom summitu predvodiće predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Članovi Predsjedništva BiH su dogovorili da predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, u ime Predsjedništva BiH, uputi pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Predsjedništvo BiH usvojilo je većinom glasova Izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedništvo BiH je odobrilo je i zaključivanje: Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Belgije; Memoranduma o razumijevanju о političkim konsultacijama između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Tajland; Sporazuma o partnerstvu u provođenju projekta „Podrška Centru za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) u implementaciji real-time sistema za upravljanje informacijama za protivminsko djelovanje u Bosni i Hercegovini BHIMSMA Core“ između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje i nevladine humanitarne organizacije Norveška narodna pomoć. Obavezuje se Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) da u implementaciju tog sporazuma uključi Republičku upravu civilne zaštite i Federalnu upravu civilne zaštite, te da aktivnosti koordinišu sa navedenim institucijama; Dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između Bosne i Hercegovine i Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu za period 2022-2023.i Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa Stipendium Hungaricum za period 2023-2025.

Predsjedništvo BiH danas je donijelo odluke o prihvatanju: Ugovora o grantu (Luka Brčko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant od Evropskog zajedničkog fonda za zapadni Balkan i Sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije „Fiscalis“ za period 2021-2027.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije o odbrambenoj saradnji.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, te Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prva četiri mjeseca 2022. godine.

Donesena je odluka o ratifikaciji Sporazuma o grantu od 4.7.2022. i Amandman broj 8 na Sporazum o finansiranju od 27.2.2006. između KfW-a, Frankfurt na Majni („KfW“) i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Vijeće ministara BiH („Primalac“) – u iznosu od 6.000.000,00 EUR – Ublažavanje uticaja COVID -19 na mikro, mala i srednja preduzeća (MICMSME) – putem Evropskog fonda za Bosnu i Hercegovinu (EFBH) -Faza 2, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.