Proslava Svjetskog dana klizanja

Međunarodna klizačka unija je pokrenula veliki projekat uspostavljanja Svjetskog dana klizanja, a prvo izdanje ove globalne proslave klizanja održaće se 4. decembra i očekuje se da će učestvovati više od 30 zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Događaji će se održati širom svijeta zajedno s lokalnim klizačkim klubovima, klizalištima i nacionalnim klizačkim savezima, dok je poseban događaj planiran u Lozani, u Švicarskoj, na kome će nastupiti švicarski nacionalni prvak u umjetničkom klizanju Alexia Paganini.

“Ključni cilj je predstavljanje klizanja na ledu početnicima i onim malo naprednijim, stvarajući nezaboravno iskustvo i slavljenje duha klizanja za sve – klizače amatere, klizače rekreativce, penzionisane takmičare – drugim riječima, za cijelu porodicu”, rekao nam je Zikrija Đonko, predsjednik Saveza klizačkih sportova BiH.

Organizator ovog događaja za Bosnu i Hercegovinu je Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, a partneri su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Program će se održati u Skenderiji i trajaće 3 sata: besplatno klizanje za građanstvo, besplatno klizanje za djecu i klizanje na ledu u ugodnom i sigurnom društvu.

(NovaSloboda.ba)