Sindikalisti budžetskih korisnika HNK-a nezadovoljni s pomoći od 300 maraka, prijete štrajkom

Odluka Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona da isplati po 300 maraka jednokratne pomoći zaposlenicima svih budžetskih korisnika u tom kantonu izazvala je nezadovoljstvo među sindikalistima, koji traže povećanje te pomoći, odnosno isplatu po 1.080 maraka, zbog čega su u srijedu zaprijetili štrajkom upozorenja i prosvjedima.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata FBiH i Sindikata srednjih škola u HNK-u Josip Milić kaže kako je pomoć od 300 maraka minorna i da je povećanje tog iznosa neophodno, odnosno da će budžetski korisnici biti zadovoljni smo iznosom od 1.080 maraka, kako je to i predviđeno odlukom Vlade FBiH kao odgovor na inflaciju.

 Dodaje kako će, u slučaju da se kantonalna vlada ogluši na njihov zahtjev za povećanjem te jednokratne pomoći, članovi sindikata korisnika budžeta HNK-a održati štrajk upozorenja, a zatim i protest. 

Po riječima predsjednice Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokoga obrazovanja u HNK-u Edine Čomić, revolt kod sindikalista posebno je izazvala neujednačena isplata u Federaciji.

“Odluka Vlade FBiH koja je trebala pomoći najugroženije kategorije, pomaže one koji su u najboljem položaju, odnosno firme u kojima su najveće plate i to je ono što je izazvalo revolt kod članova sindikata. Nezadovoljstvo je veće što se i u nekim kantonima isplaćuje ta naknada u punom iznosu, jer onda ovaj iznos od 300 maraka za korisnike pbudžeta HNK-a izgleda stvarno ponižavajući#, rekla je Čomić. 

Takođe je podsjetila kako je Koordinacija sindikata korisnika budžeta HNK-a sredinom mjeseca uputila dopis Vladi HNK-a za hitan sastanak i povećanje odobrenog iznosa od 300 na 1.080 maraka, na što se kantonalna vlada oglušila.

Odluka za isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenicima svih budžetskih korisnika u HNK-u bez plaćanja poreza i doprinosa kao vid dodatne podrške zaposlenicima usljed rasta indeksa potrošačkih cijena u iznosu od 300 maraka po zaposleniku donesena je 12. oktobra.

Predsjednik Sindikata učitelja HNK-a Goran Miličević podsjetio je ovom prilikom na inflaciju, koja je ove godine porasla na 20 posto s tendencijom rasta. 

“Sve je poskupjelo, od hrane do goriva, što pogađa posebno radnike, te bi na prvom mjestu svaka vlada o tome trebala prvo povesti računu”, rekao je Miličević.

Napomenuo je kako se zahvaljujući inflaciji svi budžeti jako dobro pune i da upravo zato vlade trebaju vratiti nešto od tog iznosa kroz jednokratnu pomoć čime bi se, mišljenja je, smanjio udar inflacije na sve radnike.

Takođe, smatra kako kantonalni budžet ne stoji loše, te da je pomoć od nešto više od četvrtine iznosa od 1.080 maraka zaista neznatna. 

“Zaposleni osnovnih škola su spremni na protest i štrajk ako se jednokratna pomoć znatno ne uveća, odnosno biće zadovoljni samo iznosom od 1.080 maraka”,poručio je na kraju Miličević. 

(Fena)