U dvostrukoj ulozi

Čekanje na nove solo radove pop diva Beyonce, Rihanne i Adele je bilo dugo. Dobile su djecu i brinuli o nečemu sasvim drugom. Da li baby pauze čine kreativnim?

Šest godina od povlačenja. Adele je izdala album pod imenom “25” u 2015, Rihanna je izdala “Anti” 2016, a Beyoncé je izdala “Lemonade” iste godine. Nakon toga je uslijedila pauza, barem sa solo karijerom.

Šest može predstavljati sreću, harmoniju, ravnotežu i snagu, barem prema sujevjernima, koji se predstavljaju da su pseudonaučni numerolozi i vide značenje u svakom broju. Za njih, šest predstavlja uravnoteženu energiju, kao u geometrijskoj figuri heksagram.

I, gle čuda, očigledno su tri muzičarke zapravo koristila godine da traže svoje ideje o sreći, snazi i ravnoteži. Sve tri su postale majke. I sve tri su se ponovo vratile sa uspješnim solo radovima – čak iako Rihannin singl “Lift Me Up” za novi film “Black Panther: Wakanda For Ever” još samo obećava.

Dakle, izgleda li to dobro za kompatibilnost majčinstva i života pop zvijezde? U SAD-u skoro da i nema porođajnog odsustva, samo neke žene uzimaju duže pauze za bebu. Jer, vrlo mali broj poslodavaca nastavlja isplaćivati plage, ili barem nešto poput roditeljskog dodatka.

Međutim, Beyonce, Rihanna i Adel nemaju poslodavca koji bi im dao ili uskratio slobodno, odlučuju same, a roditeljski dodatak im ionako ne treba. Rihanna, priča se, želi da provede dosta vremena u bašti svoje vile u Los Anđelesu sa sinom, koji je rođen u maju 2022. godine. To svakako zvuči kao sreća i harmonija. Ali, hoće li tako biti zaista? Tokom svoje šestogodišnje pauze, Rihanna je postala poslovna superzvijezda, postavljajući nove rekorde kao najbogatija muzičarka na svijetu i najmlađa milijarderka koja je sama stvorila svoju kozmetičku kompaniju Fenty Beauty i modni brend Savage X Fenty. Sastanci i poruke na mobilnom telefonu će vjerovatno pingati i u bašti. Isključivanje nikada nije lako. Pronalaženje ravnoteže i harmonije između majčinstva i karijere takođe će biti izazov za Rihannu. Ona bi mogla da pita Beyonce kako da uskladi porodicu i karijeru  i nauči da balans nije tako lak. Beyonce, majka troje dece, jednom je rekla za Elle magazin da vozi svoju kćerku Blu Ivy u školu, a takođe i blizance Rumija i Sera.

“Žongliranje sa svim tim ulogama može biti stresno. Ali, mislim da je to život mnogih zaposlenih majki”, kaže ona.

Da, sasvim tačno.

(Spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)