Gradonačelnik Kordić podržao projekat unapređenja zemljišne administracije

U povodu završetka projekta “Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini” (CILAP) u srijedu je u Mostaru održana završna svečanost u organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Riječ je o dugoročnom projektu, čiji je cilj bio povećanje efikasnosti i pouzdanosti procedura u zemljišnoj administraciji BiH.

Na svečanosti se prisutnima obratio i gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić, iskazavši posebnu zahvalnost Ambasadi Švedske na podršci ovom projektu, te Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, koja je omogućila da i Grad Mostar bude dio istog projekta. On je, takođe, naglasio kako se pozitivni učinci projekta već vide u praksi i kako će on donijeti dobrobit Gradu Mostaru i u budućnosti.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović naveo je kako je osnovni cilj projekta bio pomoći u uspostavljanju kvalitetnijeg, sigurnijeg, pouzdanijeg sistema zemljišne administracije u BiH s osvrtom na izgradnju kapaciteta, jačanje institucija, edukacije i transfer znanja. To je zajednički projekat dvaju geodetskih uprava u BiH, objasnio je direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Dragan Stanković kazao je kako su od 2013. godine imali kredit Svjetske banke od 17 milijuna dolara za uspostavljanje jedinstvene evidencije, a kao tehnička podrška im je bio CILAP projekt.

Šefica Odjela za razvojnu saradnju ambasade Švedske u BiH Eva Smedberg kazala je ponosna na rezultate koji su postignuti tijekom ove suradnje koja traje cijelu deceniju. Ocijenila je kako su uz podršku švedskih eksperata u okviru projekata postignute zahtjevne i teške strukturalne reforme u izuzetno zahtjevnom okruženju.

Projekat je rezultat saradnje Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i Lantmäterieta (Švedska uprava za mapiranje, katastar i upis prava), uz podršku Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini i Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (Sida).

(NovaSloboda.ba)