Počela konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PS BiH

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u novom sazivu počela je danas u Sarajevu.

Sjednicu je sazvao predsjedavajući u dosadašnjem sazivu Nebojša Radmanović, jer prema odredbama Poslovnika o radu Predstavničkog doma prvu sjednicu, nakon izbora, saziva Kolegij Doma iz prethodnog saziva.

Na predloženom dnevnom redu je davanje svečane izjave poslanika, izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma te izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani poslanik kao privremeni predsjedavajući, a to je Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD).

U skladu s Poslovnikom, Dom se konstituiše održavanjem prve sjednice tog mandata, a konstituisanje je završeno izborom predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg.

Nakon otvaranja prve sjednice, privremeni predsjedavajući čita listu poslanika. Poslanici preuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave.

Potom Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma. Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u novom sazivu činiće: Stranka demokratske akcije sa devet poslanika (osam iz FBiH i jedan iz RS-a), SDP BiH sa pet poslanika, HDZ BiH,HSS,HSP BiH,HKDU,HSPAS,HDU,HSPHB,HRAST koji će imati četiri poslanika.

Po tri poslanika imaće Željko Komšić – Za građansku državu – DF/GS, kao i Narod i pravda; po dva mandata osvojili su Naša stranka i NES-Za nove generacije, dok će jednog poslanika imati Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je šest mandata, SDS i PDP po dva; dok su po jedan mandat osvojili Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića, Demokratski savez-DEMOS i Ujedinjena srpska.

Predstavnički dom sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina sa teritorije Republike Srpske.

(Fena)