Bećirović odgovorio Dodiku vezano za učešće BiH na Samitu EU zapadni Balkan

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović odgovorio je na neutemeljene stavove predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o usklađivanju stavova sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, vezano za učešće države Bosne i Hercegovine na Samitu EU-zapadni Balkan 6. decembra u Tirani.

Bećirović je istakao da je Bosna i Hercegovina nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija, te da predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini nemaju nikakva ovlaštenja u vođenju vanjske politike države Bosne i Hercegovine.

Takođe, naveo je da susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici države Bosne i Hercegovine. O tome odlučuju nadležni organi države Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

“Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu. Bilo kakvo usaglašavanje stavova između predsjednika bh. entiteta RS i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku države Bosne i Hercegovine.Gospodin Dodik i bh. entitet RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom samitu,  tako da je besmisleno uopšte pominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na samitu u Tirani”, naveo je Bećirović. 

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan, te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu.

(Fena)