Danas poznati posljednji četvrtfinalisti na SP u Kataru

Na 22. Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru danas će biti poznati posljednji četvrtfinalisti.

U preostala dva susreta osmine finala danas se sastaju Španija i Maroko (Al Rayan, 16 sati) te Portugal i Švicarska (Lusail, 20 sati).

Do sada su poznata tri četvrtfinalna para, to su Holandija – Argentina, Francuska – Engleska i Hrvatska – Brazil.

Ulogu favorita u prvom susretu današenjeg programa imaju Španci, sa dosta mladih i tehnički odličnih igrača, iako su Moraokanci pokazali da mogu pobijediti i najveće ekipe. Španci su u grupnoj fazi, uz Englesku, bili najefikasnija ekipa. 

S druge strane, afrički predstavnik je bez poraza osvojio prvo mjesto u F grupi ispred svjetskog viceprvaka Hrvatske, Belgije i Kanade, a uz Englesku i holandiju osvojio je najviše bodova u grupnoj fazi.

U tri dosadašnja međusobna  susreta, Španija je sva tri puta slavila protiv Marokanaca.

Posljednji četvrtfinalista biće pobjednik susreta Portugal – Švicarska. Portugalci imaju kvalitetnije igračea novi lider reprezentacije je Bruno Fernandes. Portugalci su prvu fazu takmičenja okončali na prvom mjestu  u H grupi, iako su u zadnjem susretu neočekivano poraženi od Južne Koreje.

I pored blage prednosti koju stručnjaci daju Portugalcima, Švicarska nije bez šanse za plasman u četvrtfinale. Švicarci grupnu fazu takmičenja okončali su na drugom mjestu u G grupi sa istim brojem bodova kao Brazilci, nakon sjajne pobjede u odlučujućem susretu sa Srbijom. 

Švicarska i Portugal će se treći put sastati ove godine, zadnji put su igrali u Ligi nacija, kada su Švicarci  slavili sa 1:0.

Švicarska je do sada zabilježila jedan nastup u četvrtfinalu i to 1954. godine, kada  je bila domaćin, dok je Portugal dva puta igrao u ovoj fazi takmičenja.

Četvrtfinalni susreti igraju se 9. i 10 . decembra. U petak će igrati  Holandija i Argentina te Hrvatska – Brazil, a u subotu Francuska – Engleska, te pobjendici današnjih utakmica.

Rezultati osmine finala: 

3. decembra: 

Kalifa: Nizozemska – SAD 3:1 (2:0)

Ahmad bin Ali: Argentina – Australija 2:1 (1:0)

4. decembra: 

Al Tumama: Francuska – Poljska 3:1 (1:0)

Al Bajt: Engleska – Senegal 3:0 (2:0)

5. decembra: 

Al Janoub: Japan – Hrvatska 2:4 (1:0, 1:1, 1:1) – penali 

974: Brazil – Južna Koreja 4:1 (4:0)

Danas: 

16 sati. Education City: Maroko – Španija

20 sati: Lusail Iconic: Portugal – Švicarska 

Četvrtfinale: 

9. decembra: 

16 sati: Education City: Hrvatska – Brazil

20 sati: Lusail Iconic: Nizozemska – Argentina

10. decembra: 

16 sati: Al Tumama:  Maroko/Španija – Portugal/Švicarska

20 sati: Al Bajt: Francuska – Engleska 

(Fena)