Konaković: Sutra novi sastanak “Osmorke” i HDZ-a, došlo vrijeme da se otvori tema Vijeća ministara BiH

Novi sastanak predstavnika stranaka “Osmorke” i Hrvatske demokratske zajednice BiH biće održan sutra, najvjerovatnije u Sarajevu, potvrdio je Feni predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

Po njegovim riječima, u pitanju su redovni sastanci, a ovo nije jedini.

“Zaista smo dinamizirali proces uspostavljanja vlasti. Danas će biti održan i sastanak ‘Osmorke’ oko nekih načela učestvovanja u resorima. Paralelno s tim, svakodnevno se pišu programi i detalji, a sutra bi onda trebali imati sastanak s HDZ-om, najvjerovatnije u Sarajevu”, kaže Konaković.

Smatra da je došlo vrijeme da se otvori tema sastava Vijeća ministara BiH i “vjerovatno će to biti jedna od tema”.

“S obzirom na to da su se stekli svi uslovi, pogotovo za Vijeće ministara da se ta stvar privede kraju, čekamo još zvanične stavove Naše stranke koja ima sjednicu Predsjedništva danas, mislim da bismo sutra već imali poprilično jasnu sliku oko procesa uspostavljanja Vijeća ministara”, rekao je on.

Kada je u pitanju federalni nivo, Konaković kaže da je i tu slika potpuno jasna, s tim što “SDA najavljuje neke blokade ako bude imala priliku da blokira”.

“Bez obzira na to, mi imamo svoj hodogram, plan i program. A taj plan i program od nas već sad traži ozbiljne razgovore o raspodjeli resora”, zaključio je Konaković u razgovoru za Fenu.

(Fena)