Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrovana i slaba kiša.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 0 stepeni,, Sokolac 1, Zenica 3, Bijeljina 4, Banja Luka, Doboj, Jajce, Sanski Most i Tuzla 5, Ivan Sedlo, Prijedor i Srebrenica 6, Drvar i Gradačac 7, Sarajevo 8, Bihać, Bugojno, Livno i Trebinje 9, Široki Brijeg i Stolac 10, Grude i Mostar 11, Neum 15 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom ili pljuskom. Više padavina se očekuje u Hercegovini. U Bosni padavine će se premještati od jutarnjih sati sa zapada i sjevera prema centralnim i istočnim područjima.

Vjetar slab, većinom južnog smjera. U sjevernim područjima sredinom dana vjetar mijenja smjer na sjever.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 7 i 12, na jugu zemlje od 12 do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike bit će negativne usljed pojačanog naoblačenja i pojačanog strujanja toplijeg vazduha.

Kod meteoropata i hroničnih bolesnika moguće su izraženije tegobe, naročito u drugom dijelu dana, a osobe sa kardiovaskularnim problemima ne trebaju pretjerivati sa aktivnostima.

Opšta slika će biti lošija na jugu zemlje.

—–

BIHAMK

Smanjena je vidljivost zbog magle na pojedinim dionicama uz rijeke Bosnu

Smanjena je vidljivost zbog magle na pojedinim dionicama uz rijeke Bosnu, Vrbas i Spreču, kao i na putevima Cazin-Ostrožac, Prozor-Jablanica-Konjic. Livno-Kamensko i Turbe-Nević Polje. Saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, a upozoravamo i na učestale odrone.

Povremena polusatna obustavljanja zbog deminiranja terena aktuelne su od 08 do 16 sati na magistralnom putu Srebrenik-Orašje, dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Za vrijeme obustavljanja, u funkciji je alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Počeli su radovi na dionici magistralnog puta Živinice-Stupari, na području Đurđevika (u dužini od 4 km). Vozila na ovoj lokaciji od 07 do 17 sati saobraćaju usporeno, jednom trakom.

Zbog sanacionih radova na dionici magistralnog puta Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion “Asim Ferhatović Hase” do naselja Šip) vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju jednom trakom, dok su vozila iz pravca Vogošće preusmjerena na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva). Na ovoj dionici dosta je usporeno saobraćanje, posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnim putevima: Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač-Dubovsko), Jajce-Crna Rijeka (Orlovac) i Doboj-Maglaj (Poljice-Maglaj).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)