Ženska mreža Hrvatske: Hrvatska treća u EU-u po broju femicda

Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) upozorila je u utorak akcijom “Ni jedna žrtva više – ni jedna žena manje” na Markovu trgu da je Hrvatska treća najgora zemlja u EU-u po broju femicida, te pozvala na osmišljavanje nacionalne strategije za suzbijanje i prevenciju femicida.

Članice Ženske mreže Hrvatske održale su akciju u 11 gradova diljem Hrvatske – Zagrebu, Splitu, Poreču, Virovitici, Pakracu, Malom Lošinju, Vukovaru, Rijeci, Bjelovaru, Belom Manastiru i Korenici.

Traže donošenje nacionalne strategije za sve oblike nasilja, poštivanje i dosljednu provedbu Istanbulske konvencije, da se nasilje nad ženama kažnjava krivično, a ne prekršajno poput vožnje u tramvaju. Zahtijevaju i da se femicid tretira kao zasebno djelo u hrvatskom zakonodavstvu i praksi, javlja Hina.

“Istraživanja Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost pokazuju značajnu korelaciju između manjka nacionalnih strategija za suzbijanje i prevenciju femicida i incidencije femicida”, kazala je Dorotea Šušak iz ŽMH-a pozivajući na osmišljavanje strategije i njenu primjenu u pravnom, psihosocijalnom i svakom drugom kontekstu.

“Nasilje eskalira jer ovu Vladu nije briga. Ovu Vladu nije briga za žene, nije ju briga za to da smo među najgorima po broju femicida u Evropskoj uniji”, ustvrdila je Sanja Juras.

Akcija je održana na dan obilježavanja sjećanja na 14 tragično poginulih studentica, koje je ubio naoružani muškarac na Sveučilištu u Montrealu 1989. godine.

(Fena)