Oblačno s kišom, snijeg na planinama

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme sa kišom u većini područja. Na planinama je zabilježen snijeg.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 1 stepen, Bihać, Gradačac, Ivan Sedlo 5, Bugojno, Drvar, Jajce, Livno, Sanski Most, Tuzla 6, Zenica 7, Grude, Stolac 8, Široki Brijeg 9, Mostar 10, Neum 15 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme s kišom. Na planinama sa snijegom.

Vjetar slab u Bosni uglavnom sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugo.

Dnevna temperatura vazduha od 5 do 11, na jugu do 16, stepeni saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Promjenljivo i tmurno vrijeme, kod osjetljivih osoba će uzrokovati promjenu raspoloženja, glavobolju, probleme sa snom.

Pri tome će izražena južina dodatno negativno djelovati na opštu sliku.

Hronični bolesnici trebali bi tokom dana biti oprezniji, naročito u zapadnim dijelovima zemlje, gdje će južno strujanje vazduha biti izraženija.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i niske oblačnosti

Magle i niske oblačnosti i dalje mjestimično ima  na pojedinim dionicama u kotlinama, te mjestimično u višim predjelima, ali je vidljivost znatno bolja nego u ranim jutarnjim satima.

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), zbog izvođenja neophodnih radova, danas se obustavlja saobraćaj od 13 do 14 sati. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac. U ostalom periodu saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Povremena polusatna obustavljanja, zbog deminiranja terena, aktuelna su od 08 do 16 sati na magistralnom putu Srebrenik-Orašje, dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Za vrijeme obustavljanja, u funkciji je alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Zbog sanacionih radova na dionici magistralnog puta Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion “Asim Ferhatović Hase” do naselja Šip) vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju jednom trakom, dok su vozila iz pravca Vogošće preusmjerena na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva). Na ovoj dionici dosta je usporeno saobraćanje, posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnim putevima: Živinice-Stupari (Đurđevik), Jajce-Crna Rijeka (Orlovac) i Doboj-Maglaj (Poljice-Maglaj).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)