Mostar dobio kuhinju u kojoj će se pripremati tradicionalni specijaliteti

U okviru projekta “Unaprjeđenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsko nasljeđe (CUHaCHA)” u prostorijama Crvenog krsta Grada Mostara u četvrtak je svečano otvorena kuhinja, u kojoj će se pripremati različiti tradicionalni specijaliteti.

Presijecanjem vrpce, kuhinju su otvorili ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Hecegovačko-neretvanskog kantonaRašid Hadžović i direktor Crvenog krta Grada Mostara Alen Kajtaz.

Tom prilikom, ministar Hadžović kazao je kako je kroz projekat “CUHaCHA” opremljena kuhinju u Crvenom krstu, koja će biti od koristi svim građanima i u idućih 10 godina ona će biti vlasništvo i Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta HNK-a i Crvenog krsta Grada Mostara.

“Vrijednost ove kuhinje je negdje oko 60.000 eura, a vrijednost radova na uređenju ovih prostorija je oko 30.000 eura”, istakao je ministar Hadžović.

Takođe, u sklopu projekta urađena je Monografija kulinarske baštine zajedno s partnerima Zadarskom županijom i opštinom Tivat.

“Ovaj projekt je značajan iz razloga što će naši učenici imati priliku naučiti praviti različite vrste kuharskih specijaliteta, a ovde ima i poseban dio za njih gdje će zajedno s kuharom imati praktičnu nastavu”, istakao je ministar Hadžović.

U sklopu projekta organizovaće se teoretske i praktične radionice, gdje će kuhari raditi zajedno s polaznicima, a planirano je i održavanje sajma CUHaCHA-e, na kome će specijalitete kuhari i polaznici dijeliti besplatno građanima na šetalištu u Mostaru tokom trajanja zimskog grada.

Direktor Crvenog ksta Grada Mostara Alen Kajtaz zahvalio je kantonalnom Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta i ministru Hadžoviću što je prepoznao ulogu i značaj Crvenog krsta kao jednog od ozbiljnijih partnera na području HNK-a, ali i cijele BiH.

“Mislim da je ovaj projekat samo jedan iskorak onoga što smo do sada radili i nadam se da ćemo mi ispoštovati sve ono što je planirano ovim projektom, a to je baštinjenje kulinarske vrijednosti i onoga što su radili naši stari, ono što je naša tradicionalna kuhinja u BiH i da ćemoto prenijeti prvenstveno učenicima i turistima koji budu ovde dolazili, a naravno i ekskurzijama koje budu dolazile s područja cijele BiH da im predstavimo naše kuharsko umijeće Hercegovine”, rekao je Kajtaz.

Projekat “CUHaCHA” realizuje se u okviru programa saradnje Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, a glavni mu je cilj unapređenje prekograničnog partnerstva provođenjem aktivnosti usmjerenih na jačanje turističke ponude uspostavljanjem zajedničkih staza kulinarske baštine, izradu monografije, edukaciju pružalaca usluga u pripremi i prezentaciji tradicionalnih jela, kako bi se osiguralo bolje upravljanje kulinarskom baštinom, te uređenje tradicionalnih kuhinja za promociju kulinarske baštine programskog područja.

(Fena)