“Marš protiv nasilja nad ženama”: Mladi Mostarci podigli svoj glas protiv nasilja

Srednjoškolci i osnovnoškolci u petak su, u uličnoj akciji “Marš protiv nasilja nad ženama”, prošetali mostarskim ulicama kako bi podigli svoj glas protiv nasilja.

Noseći transparente s natpisima “Nije njena krivica”, “Nasilniku je sve oružje”, “Uvijek možeš nešto promijeniti” i “Ne znači ne”, oko 60 mladih prošetalo je ulicama Mostara s ciljem podizanja svijesti o sprječavanju nasilja nad ženama i svih oblika nasilja.

“Ovaj marš dio je kontinuirane aktivnosti koje radimo s mladima iz osnovnih i srednjih škola i fakulteta i primjer je jedne aktivističke priče gdje mladi šalju poruke protiv nasilja nad ženama i generalno šalju poruke o važnosti reagovanja na sve slučajeve nasilja kad ih vidimo”, istakao je program menadžer nevladine organizacije „Youth power” Nedim Mičijević.

Po njegovim riječima, s mladima se generalno razgovara o tome šta sve predstavlja femicid i na koji način treba pričati o njemu u društvu.

Mičijević je naveo kako statistika govori da je između 40 i 50 posto mladih ljudi počinilo neki vid nasilja nad djevojkama ili ženama.

“To su konkretni rezultati istraživanja koje provodimo u radu s osam partnerskih škola u Mostaru i u HNK-u”, dodao je Mičijević.

Kako bi se taj krug nasilja prekinuo, potrebno je raditi s mladima, jer oni tek formiraju svoja mišljenja i stavove.

Članica ”Budi muško kluba” Almedina Kljako kazala je kako je, takođe, važno poručiti majkama, kćerkama i ženama da nisu same i da se tišina treba prekinuti.

“Mi kao mladi pokušavamo na što bolji i efikasniji način podići svijest ljudi”, poručila je Kljako.

Današnji marš održan je u sklopu globalne akcije “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama”.