Stota repriza predstave “Game” za Svjetski dan ljudskih prava

Danas ansambl predstave “Game” Mostarskog teatra mladih putuje u Sarajevu, gdje će na Otvorenoj sceni Obala, u subotu 10. decembra u 20sati, povodom Svjetskog dana ljudskih prava, izvesti jubilarnu 100. reprizu ove višestruko nagrađivane predstave.

 Mostarski teatar mladih je 2021. godine kreirao pozorišnu predstavu „Game“ na osnovu svjedočenja izbjeglica koje su tada boravile u izbjegličkom kampu “Salakovac” kod Mostara. Predstava je nastala u okviru IMPACT projekta, koji provodi Agencija lokalne demokratije Mostar. „Game“ je rezultat nastojanja da se prikažu i demonstriraju životne priče izbjeglica s ciljem njihovog uključivanja u lokalnu zajednicu kroz promoviranje tolerancije i kohezije. Ove godine, Mostarski teatar mladih je dobio mnogobrojne nagrade za predstavu „Game“, između ostalog i 6 nagrada u okviru 25. Festivala akademskih pozorišta u Novom Sadu.

Nakon prvog izvođenja predstave u Sarajevu u septembru 2022. godine, uz podršku UNHCR-a, publika u Sarajevu će ovu predstavu imati još jednom priliku pogledati 10. decembra, povodom Svjetskog dana ljudskih prava i početka jednogodišnje proslave 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Predstava će biti izvedena na bosanskom jeziku, sa titlom na engleskom jeziku.

Ulaz je slobodan.

(NovaSloboda,ba)