Napadnut štab Wagner grupe na istoku Ukrajine, mnogi plaćenici ubijeni

Visoki zvaničnik na istoku Ukrajine saopštio je da su ukrajinske snage napale hotel u kome su bili smješteni pripadnici ruske privatne vojne grupe Wagner, ubivši mnoge od njih.

Reuters nije mogao potvrditi te navode iznesene u televizijskom intervjuu Sergeja Gadaja, guvernera regije Lugansk, koju je okupirala Rusija.

Gajdaj, koga je intervjuisala ukrajinska televizija, rekao je da su ukrajinske snage u subotu započele napad na hotel u gradu Kadivka, zapadno od glavnog regionalnog centra Luganska. Fotografije objavljene na aplikaciji poruka Telegram prikazuju zgradu koja je u velikoj mjeri pretvorena u ruševine.

“Imali su mali top tamo, baš tamo gdje se nalazilo sjedište Wagnera. Ogroman broj onih koji su bili tamo je poginuo”. kazao je.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah bilo dostupno radi komentar.

Gajdaj nije iznio podatke o žrtvama, ali je rekao da su se oni koji su preživjeli suočili s neadekvatnim medicinskim uslovima za liječenje.

“Siguran sam da će najmanje 50 posto onih koji su uspjeli preživjeti umrijeti prije nego što dobiju medicinsku pomoć. To je zato što su čak i u našoj regiji Luganska ukrali opremu”, kazao je.

Neki ukrajinski mediji citirali su lokalne zvaničnike koji su rekli da je hotel već neko vrijeme zatvoren.

Wagner grupa je privatni vojni izvođač u bliskim vezama s Kremljom. Poznato je da se njene snage bore u dijelovima Ukrajine, a takođe su raspoređene u brojnim afričkim zemljama.

Gajdaj je ranije izvijestio o napadima ukrajinskih snaga na druge ciljeve u regiji Luganska, uključujući i Wagnerov štab u gradu Popasna u avgustu, prenosi Reuters.

(Fena)