Pretežno oblačno, temperatura do 11 stepeni

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne pada slab snijeg, a na jugoistoku Hercegovine slaba kiša.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -6 stepeni, Ivan Sedlo -4, Sokolac -3, Bugojno -2, Drvar, Gradačac, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla -1, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Prijedor, Sanski Most, Zenica 0; Bihać, Livno 1, Široki Brijeg 3, Stolac 4, Trebinje 6, Neum 7, Mostar 8 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovaladavati pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje poslije podne ili tokom noći. Prije podne ponegdje u Bosni sa slabim snijeg, a na jugoistoku Hercegovine povremeno slaba kiša.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Dnevna temperatura vazduha od -1 do 5, na jugu od 6 do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike biće lošije u prvom dijelu dana.

Hladno i tmurno jutro širom zemlje, kod osjetljivih osoba uzrokovaće jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti.

Dodatne probleme će stvarati i povremene, slabije sniježne padavine u Bosni a kiša u Hercegovini.

Poslijepodnevni sati trebali bi biti malo ugodniji.

Neophodno je provoditi mjere zaštite od niskih temperatura.

—–

BIHAMK

Oprez zbog vlažnog kolovoza i ugaženog snijega

Zbog izlijevanja vode na kolovoz na dionicama magistralnih puteva Bosanska Kostajnica-Bosanska Dubica, Bosanska Kostajnica-Bosanski Novi i Srbljani-Bihać saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Zbog saobraćajne nesreće, koja se dogodila na regionalnom putu R-445 Podlugovi-Visoko, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na autoput A-1.

Ugaženog snijega na kolovozu ovoga jutra ima na putnim pravcima: Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Jablanica- Posušje i Livno-Glamoč-Mlinište.

Mogući su nailasci na veće količine vode na kolovozu. Izdvajamo puteve na području: Bužima, Bosanske Otoke i Bosanske Dubice.

Zbog nižih temperatura u planinskim predjelima, skrećemo pažnju na moguću poledicu. Vozače upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme obavezno.

U toku su sanacioni radovi na dionici magistralnog puta Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion “Asim Ferhatović Hase” do naselja Šip) zbog čega vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju usporeno, jednom trakom, dok se vozila iz pravca Vogošće preusmjeravaju na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva).

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnim putevima: Živinice-Stupari, Bihać-Bosanski Petrovac, Jajce-Crna Rijeka i Doboj-Maglaj.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)