Sattler: Pozitivne poruke iz Brisela, ali treba sačekati zvaničnu odluku o kandidatskom statusu

Bilo bi mudro da se ne proglašava pobjeda dok se ne dobije zadnja bitka za kandidatski status Bosne i Hercegovine i potrebno je sačekati zvaničnu odluku šefova zemalja članica Evropske unije u četvrtak, kazao je danas u Sarajevu šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Izrazio je zadovoljstvo jer su nakon sjednice Vijeća za općšte poslove Evropske unije došle pozitivne informacije i snažne poruke u pravcu odluke o dodjeli kandidatskog statusa.

Podsjetio je da je u junu tri sata trajala rasprava o Bosni i Hercegovini, te iako su izgledi dobri treba sačekati četvrtak, ali biće to veliki iskorak za BiH, jer je prije otvorenih pregovora o članstvu potrebno, prije svega, dobiti formalno status kandidata.

“Bez tog koraka, nema drugih koraka, ali vrlo jasno sam naglašavao da nakon dodjele tog statusa potrebno je već naredni dan vidjeti konkretne aktivnosti i konkretan rad”, podvukao je Sattler.

Kandidatski status stoga bi trebao biti poruka novoizabranim vlastima da rade dinamično i suštinski na ispunjavanju ključnih kriterija koji su pred Bosne i Hercegovine.

“Taj status biće signal ostatku svijeta iinvestitorima koji žele doći da ulažu u BiH”, zaključio je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

(Fena)