Pola godine od rušilačkog pohoda na Partizansko spomen groblje u Mostaru istraga je u toku

Danas se navršilo pola godine od rušilačkog terorističkog čina na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – Partizansko spomen groblje u Mostaru.

“Još nema valjanih informacija o rezultatima istrage. Nismo i ne možemo biti zadovoljni saopštenjem da je istraga u toku i da je tužilaštvo formiralo predmet. Imamo pravo znati dokle se došlo, jer rušilački pohodi na ovaj spomenik traju previše dugo, traju punih 30 godina i kontinuirano je istraga u toku. Tim više što je policija u nekim kasnijim slučajevima u gradu vrlo efikasno i vrlo brzo otkrila i privela izvršioce. To nas navodi na sumnju da u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen groblje postoje opstrukcije i nedostatak volje da se sve riješi ili možda tragovi vode do ‘nedodirljivih’, pa istraga namjerno tapka u mjestu, kao i prethodnih trideset godina. Insistiramo da javnost bude upoznata sa svim relevantnim informacijama o počiniocima, jer stanje šutnje unosi nemir i stvara atmosferu nesigurnosti u gradu, tim više što su se u međuvremenu desili i drugi incidenti koji narušavaju odnose u gradu. Ukratko, insistiramo na hitnom informisanju javnosti o toku i rezultatima istrage “, navodi se u saopštenju UABNOR-a Grada Mostara.

Iz UABNOR-a Grada Mostara još jednom podsjećaju da je, par dana nakon uništavanja ovog bisera graditeljske baštine, izjavu je dao Slađan Bevanda, ministar u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK. On je tom prilikom rekao: “MUP svaki put reaguje na pravi način i pronađe počinioce, a na drugima je da to procesuiraju”. Onda je još ponovio: “Počinioce uvijek pronađemo i dovedemo pred lice pravde”, te je dodao: MUP HNK-a časno i pošteno radi svoj posao.

“Ako je ministar govorio istinu, insistiramo da o svim rezultatima istrage hitno upozna javnost. U protivnom postaje saučesnikom, jer šest mjeseci šutnje je previše”, stoji u saopštenju.

Valja podsjetiti da je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i monumentalni spomenik na Makljenu, koji je, takođe, Nacionalni spomenik BiH, miniran 2000. godine. Ista policija za 22 godine još nije otkrila počinioce, niti bilo koga privela pravdi. Istraga je, kako kažu, u toku.

“Neko bi i za ovakav stepen neefikasnosti morao odgovarati”, ističu iz UABNOR-a Grada Mostara.

(NovaSloboda.ba)