Osmani: Prisustvo srpske vojske na Kosovu završilo je 1999. godine

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da se prijetnja Srbije očituje i kroz “hegemonističku ideju” raspoređivanja vojnih trupa na Kosovu i da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dobro zna da je prisustvo srpske vojske na Kosovu završilo 1999. godine.

Prema njenim riječima, situacija na sjeveru Kosova je i dalje izazov, a “zločinačke bande u Sjevernoj Mitrovici koje finansira država Srbija će se suočiti s pravdom”.

“Sjever Kosova i dalje je izazov zbog teritorijalnih pretenzija koje Srbija ima prema Kosovu, a koje izražava kroz finansiranje i podršku kriminalnim strukturama. Bande ne vole provođenje zakona u zemlji. Suočiće se s pravdom zbog zastrašivanja građana. Svi smo svjedoci stalne prijetnje Srbije Kosovu. Ta se prijetnja manifestovala kroz hegemonističku ideju raspoređivanja vojnih trupa na Kosovu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vrlo dobro zna da je prisutnost srpske vojske na Kosovu okončana 1999. godine”, rekla je Osmani.

Kako je navela, Beograd treba jasno shvatiti “da je Kosovo država i da će to uvijek ostati” i da se dijalog treba fokusirati na međusobno priznanje.

“Nezavisnost naše zemlje izgrađena je krvlju i temelji zemlje su jači nego što neki misle. Naš cilj je NATO. Naša vanjska politika služi interesima naše zemlje kao cjeline”, rekla je Osmani, prenosi Beta.

(Fena)