U Bosni magla i nisko naoblačenje, u Hercegovini pretežno sunčano

Jutros je u Hercegovini pretežno vedro, a u Bosni preovladava magla i nisko naoblačenje.

Temperature vazduha u 7 sati: Bjelašnica, Drvar, Livno, Sanski Most 0 stepeni, Banja Luka, Gradačac, Prijedor, Sokolac, Srebrenica 1, Ivan Sedlo, Sarajevo, Tuzla 2, Bugojno 3, Zenica 4, Mostar, Široki Brijeg 5, Stolac 6, Trebinje 8, Neum 9 stepeni.

Danas će u Bosni preovaladavati magla i nisko naoblačenje, uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno sunčano. Novo naoblačenje, praćeno kišom, očekuje se tokom noći.

Vjetar slab na sjeveru Bosne sjevereoistočni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. U kasnim večernjim satima u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jak južni i jugoistočni vjetar.

Dnevna temperatura vazduha od 4 do 10, na jugu do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nastavlja se razdoblje lošijih biometeoroloških prilika, uzrokovanih povremenim padavinama i tmurnim vremenom.

Hronični bolesnici i meteoropate trebali bi se suzdržati od pretjeranih aktivnosti.

U drugom dijelu dana opšta slika na jugu i jugoistoku neznatno će se pogoršati.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice i čestih odrona

Zbog nižih temperatura u planinskim predjelima skrećemo pažnju na moguću poledicu. Vozače upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme obavezno.

Na smanjenu vidljivost, zbog magle, upozoravamo na širem području: Sarajeva, Tuzle, Livna, Glamoča, Bosanskog Grahova, Bihaća, Bosanske Krupe i Velike Kladuše, kao i na putnim pravcima: Ormanica-Gradačac, Olovo-Šićki Brod, Kladanj-Vlasenica i Bugojno-Novi Travnik.

Završeni su radovi na dionici magistralnog puta Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion “Asim Ferhatović Hase” do naselja Šip) i od jutros se na ovoj dionici saobraća nesmetano. 

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnom putu Živinice-Stupari.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na magistralnom putu Šuica-Livno, preko prevoja Borova Glava, upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)