Nova lica, praksa ista: Nakon odbijenog prijedloga, Građanska inicijativa poručuje da razmišljaju o pokretanju krivičnih prijava

Nakon što je građanska inicijativa “STtopnelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“ od Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara zaprimila zaključak kojim je odbačen prijedlog stanara zgrade na adresi Zrinski Frankopana 20 za obnovu postupka kojim je izdata urbanistička suglasnost za izgradnju stambeno-poslovnog objekta na mjestu postojećeg objekta, inicijativa planira preduzeti druge pravne korake koji im stoje na raspolaganju, navodi se u saopštenju.

Stanari su, podsjećaju u saopštenju, podnijeli prijedlog za obnovu postupka zato što im nije bila data mogućnost da učestvuju u postupku koji je prethodio donošenju pomenutog rješenja, a čijom realizacijom im se nanosi šteta kao neposrednim susjedima. Njihov prvi zahtjev je odbačen u oktobru 2020. godine, na što su se stanari žalili  Ministarstvu građenja i prostornog uređenja HNK-a . Ministarstvo je uvažilo žalbu, poništilo Zaključak i predmet vratilo na ponovni postupak. Sada, nakon više od dvije godine, zahtjev je ponovo odbačen. Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara je u obrazloženju naveo da iako je prijedlog za obnovu postupka koji su stanari podnijeli bio blagovremen, smatraju da nije podnijet od strane ovlaštenih osoba, kao i da činjenice i okolnosti na kojima stanari zasnivaju prijedlog nisu učinjene vjerovatnim.

„Ovo je čista manipulacija i pokušaj kupovine vremena na relaciji urbanizam-ministarstvo građenja. Jedni potvrde, drugi odbiju, onda malo zamijene uloge i tako u krug. Šef službe za građenje i obnovu Tihomir Sesar, po nalogu gradonačelnika Kordića i njegovog savjetnika, pravnim igricama štiti korupciju i kriminal u vlastitim institucijama. Nakon ovoga što su sada uradili, ozbiljno razmišljamo o pokretanju krivičnih prijava protiv svih odgovornih osoba koje koče obnovu postupka na bilo koji način“, rekli su iz Građanske inicijative “Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“.

Iz Inicijative podsjećaju da je Grad Mostar mjesecima odugovlačio pokretanje ponovnog postupka izdavanja dozvola investitoru na Bijelom Brijegu, budući da stanari nisu bili uključeni u samu proceduru. Na osnovu traženja Inicijative, Upravna inspekcija HNK-a je u više navrata izvršila inspekcijski nadzor u Službi za građevinske propise Grada Mostara, gdje je utvrđeno da Služba nije preduzimala upravne radnje u cilju nastavka postupka. Svaki put je utvrdila nepostupanje i davala rokove za izvršenje Rješenja, međutim, Služba nije reagovala na postavljene rokove.

Dodatno, Tužilaštvo HNK-a trenutno vodi istragu oko spornog izdavanja dozvola za gradnju na mjestu gdje to Regulacionm planom nije dozvoljeno, te se Iz Inicijative nadaju podizanju optužnice u ovom predmetu.

Građanska inicijativa “Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu” okuplja mještane koji se zajedno već godinama bore protiv nelegalne gradnje u ovom mostarskom naselju.

(NovaSloboda.ba)