Krišto: Moj glavni cilj je da novo Vijeće ministara BiH bude pokretač brojnih procesa u kontekstu ubrzanja evroatlantskog puta

Pred današnju sjednicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na kojoj se očekuje službena odluka o njenom imenovanju za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto je za Fenu izjavila kako je potrebno što prije formirati vlast na svim nivoima. 

“Zahvalila bih se na povjerenju i odobrenju svih nadležnih institucija u procesu provjere, te naglasila potrebu brzog formiranja svih nivoa vlasti. Duboko vjerujem kako uz uvažavanje i poštivanje različitosti i prava svakog od konstitutivnih naroda možemo stvoriti funkcionalnu i održivu zajedničku domovinu Bosnu i Hercegovinu”, istakla je Krišto govoreći o prvim koracima na novoj dužnosti koju bi trebala preuzeti. 

Po njenim riječima, novo Vijeće ministara mora biti važan pokretač brojnih procesa u kontekstu ubrzanja evroatlantskog  puta Bosne i Hercegovine. Govoreći o HDZ-u i HNS-u BiH, kao i podršci koju je dobila na proteklim izborima, Krišto je naglasila kako su upravo Hrvati predvodnici i istinski zagovornici integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO, sukladno svim programima i dokumentima koji su doneseni i istaknuti u prethodnom razdoblju.

“Kroz čvrsto definisane vanjskopolitičke ciljeve, dosljedno političko djelovanje i saradnju s međunarodnim dužnosnicima, diplomatima i organizacijama, politički predstavnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH u proteklom periodu preduzeli su konkretne korake ka članstvu u EU i NATO-u. Zalažu se za aktivno djelovanje u integracijskim procesima, napredak BiH, kao i ispunjenje svih zadatih uslova postavljenih pred BiH”, kazala je Krišto, te podsjetila na aktivnu ulogu i dosljednu politiku koja je pomogla na putu da „naša domovina što prije postane dijelom EU i NATO saveza“. 

Krišto je podsjetila i na dobru saradnju s predstavnicima stranaka koji će činiti vladajuću većinu.

“Za razliku od onih političkih opcija u BiH koje se samo deklarativno zalažu za članstvo u EU i NATO, a u stvarnosti blokiraju napredak BiH, novo Vijeće ministara pred sobom će imati brojne zadatke koje su i sadržane u dokumentu ‘Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022. – 2026. godine”, ističe Krišto u izjavi za Fenu, uz napomenu kako joj je glavni cilj skupa s partnerima realizovati sve zadatke koji se stavljaju pred Vijeće ministara, a o kojima zavisi i brzina kojom će BiH od pozicije kandidata doći u poziciju zemlje koja otvara proces pregovora za članstvo u EU.

(Fena)