Umjereno do pretežno oblačno vrijeme

Jutros je u Bosni i Herecegovini bilo umjereno od pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -2 stepena, Sarajevo i Stolac 0, Široki Brijeg 1, Bugojno, Ivan Sedlo i Zenica 2, Gradačac i Mostar 4, Livno 5, Drvar, Sanski Most i Tuzla 6, Neum 7, Bihać 13 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove magla.

Vjetar slab južni i jugozapadni.

Najviša dnevna vazduha od 7 do 14, a u područjima sa dugotrajnom maglom od 0 do 5 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza relativno je povoljna.

Stabilnije vrijeme, uz povremene sunčane intervale i blagi porast temperatura sredinom dana, pozitivno će djelovati na većinu populacije.

Osjetljive grupe poput hroničnih bolesnika, starijih i djece, ne trebaju se izlagati pretjeranim aktivnostima.

Neophodno je posvetiti pažnju primjerenom oblačenju i zaštiti od hladnoće, naročito tokom jutra.

Opšta slika će, usljed promjenljivog vremena, biti nešto lošija u centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne.

—–

BIHAMK

Povećana opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke.

Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. U višim planinskim predjelima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle, kao i na moguću poledicu zbog niskih temperatura. Apelujemo na vozače da voze oprezno, uz obavezno poštivanje svih saobraćajnih propisa. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme obavezno.

Zbog neophodnih radova danas od 11 do 12 sati doći će do dvije 15. minutnog obustavljanja saobraćaja na magistralnom putu Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive).

Zbog radova na izgradnji trake za spora vozila danas i sutra izvodit će se radovi na dionici magistralnog puta M-18 Čevljanovići-Nišići (u dužini od 300 m). Za vrijeme radova. saobraćaće se naizmjenično-jednom trakom (regulacija semaforima).

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Mostar- Čitluk (Kobilovača), saobraća se jednom trakom naizmjenično, uz regulaciju semaforima.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnom putu Živinice-Stupari.

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)