Đukanović: Crnoj Gori je potrebna pomoć EU da izađe iz institucionalne krize

Crnoj Gori je potrebna pomoć Europske unije da izađe iz duboke institucionalne krize u kojoj se nalazi, kazao je danas crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je novinarima, nakon svečane akademije u povodu 50. godišnjice osnivanja Pravnog fakulteta, kazao da su ministri vanjskih poslova Austrije i Slovenije Alexander Schallenberg i Tanja Fajon posjetili Crnu Goru zbog problema koji postoje i vrlo duboke političke i institucionalne krize.

“Ako mislimo da nam pripadaju EU vrijednosti, onda je jasno da smo trebali nastaviti putem kojim smo išli do 30. avgusta 2020. godine”, rekao je Đukanović.

Na novinarsko pitanje hoće li pokrenuti konsultacije nakon najave iz Demokratske fronte da će poslati 41 potpis podrške da manadatar bude lider Demosa Miodrag Lekić, Đukanović je ponovio da ne želi učestvovati u provođenju Zakona o predsjedniku.

Na pitanje vjeruje li da je moguć izbor četvoro sudija Ustavnog suda, Đukanović je odgovorio potvrdno, prenosi Mina.

“Postavlja se pitanje hoćemo li imati odgovoran odnos prema ovom važnom pitanju u trenutku utvrđivanja kandidacione liste i kasnije tokom glasanja. Razni su interesi u igri, ali se nadamo da ćemo uspjeti prevladati te niske strasti većine u parlamentu, kako bi oni došli do broja koji je spreman uraditi ono što Crnoj Gori treba”, rekao je Đukanović.

Govoreći o kandidatu za predsjednika Demokratske partije socijalista, on je naveo da će danas biti održana sjednica Glavnog odbora te stranke, na kojoj će, pored ostalog, biti riječi i o tome pitanju.

(Fena)