Kordić: Odgovornost za sve probleme na deponiji Uborak snosiće inicijativa “Jer nas se tiče”

U emisiji “Dobar dan Mostar”, koju produkuje mostarska Gradska uprava, mostarski gradonačelnik Mario Kordić izjavio je kako Grad ima sve potrebno kako bi se odlagalište komunalnog otpada na Uborku saniralo, ali da taj posao svojom tužbom koči Inicijativa građana “Jer nas se tiče”.

“Sve što je Grad trebao napraviti, Grad je napravio, tako da će svu odgovornost za probleme na lokalitetu Uborak, eventualno blokiranje ili zatvaranje deponije, smeće po gradu ili po divljim odlagalištima, snositi inicijativa ‘Jer nas se tiče’ i to je vrlo jasno. Novac imamo, dozvole imamo i treba nam zadnji papir, a to je okolinska dozvola, za početak radova, koga ne možemo dobiti jer je blokiran od strane te inicijative”, rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

On je istakao kako je deponija gorući problem, te da je zatečena u lošem stanju jer se s njom upravljalo na loš način.

“Najvrjedniji resurs na deponiji su deponijska polja, odnosno kapacitet otpada koji se može odložiti. S obzirom da je ovo regionalna deponija na koji se dovozi otpad iz svih opština taj kapacitet se napunio prije predviđenog roka”, kazao je gradonačelnik.

Plan prilagođavanja

Po njegovim riječima, rješenje problema definisano je planom prilagođavanja.

“Plan prilagođavanja i zatvaranja deponije zahtijeva ozbiljnu investiciju na tom lokalitetu. Odradili smo studije i sve potrebne dokumente, imamo kreditni aranžman dogovoren, ali smo zapeli zbog toga što je udruženje podnijelo tužbu na plan prilagođavanja i tad svi procesi staju i to je ono što je mene ražalostilo, jer je stav inicijative kontradiktoran i nije dobronamjeran, čak šta više, zlonamjeran je. Tako u jednom trenutku sam rekao da se tu igraju neke političke igre i da je nedopustivo da pojedini članovi, koji su se politički aktivirali, drže grad i građane kao taoce deponije”, smatra Kordić.

Direktor Javnog preduzeća “Deponija” Mirhad Grebović kaže kako je stanje na deponiji zabrinjavajuće.

“Stanje na deponiji nije zadovoljavajuće i postoji mogućnost da se ta situacija odrazi na građane Mostara. U teškoj smo situaciji što se tiče deponovanja smeća, Grad Mostar radi na pronalaženju rješenja i nadamo se da će deponija nastaviti s radom”, izjavio je Grebović.

Jedan od zahtjeva ljudi koji žive u blizini odlagališta je sanacija starih polja i ugradnja pročistača voda.

“Tu dolazimo do jednog apsurda. Gradska uprava je iznašla sredstva za realizaciju tih projekata koji se navode obaveznima u planu prilagođavanja, međutim zbog te tužbe su zaustavljeni svi procesi i ne možemo raditi na realizaciji”, istakao je Grebović.

Incijativa: Zatvorite Uborak

Na gradonačelnikove navode reagivala je Inicijativa građana „Jer nas se tiče” tvrdnjom da se u dvije godine Kordićevog mandata rješavanje pitanje Uborka nije pomaklo s mjesta.

“Treba li vas podsjetiti da ste vi pokušali provući ovaj plan prilagođavanja i nelegalno izdatu okolinskudozvolu samo da bi se krenulo u širenje deponije Uborak i otvaranje novih kaseta? Treba li vas podsjetiti da 4 godine građani okupljeni oko udruženja građana ‘Jer nas se tiče’ čekaju neki konkretan odgovor od vas i vaše gradske uprave? Treba li vas podsjetiti da su naši sugrađani svakim danom su u većoj opasnosti jer deponija Uborak ne može primiti više ni kilogram smeća, a ne da pričamo o tonama?”, naveli su iz IG „Jer nas se tiče” u objavi na Facebook stranici.

Pozvali su gradonačelnika Kordića da hitno zatvori deponiuj na Uborku i iznađe novu lokaciju za odlagalište komunalnog otpada.

(Fena)