Nisu se stekli uslovi za potvrđivanje rezultata posrednih izbora i dodjelu mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH

Centralna izborna komisija Bosne  Hercegovine je na 99. sjednici, održanoj 20.12.2022. godine, nedostajuća preostala četiri (4) mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, jednog iz reda srpskog naroda i tri (3) iz reda Ostalih, popunila u skladu sa članom 10.16 stav (3) Izbornog zakona BiH i Kriterijima i postupku popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, saopšteno je iz Ureda za informisanje CIK BiH.

Rok za podnošenje žalbi na četiri pojedinačne odluke o dojeli mandata istekao je u petak, 23.12.2022. godine. Apelacionom odjelu Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH podneseno je 8 žalbi, a žalbe su podnijeli Radojka Stojak, Laburistička stranka BiH (4 žalbe) i Novi početak (3 žalbe).

Nakon što pripremi izjašnjenje po svim navodima u žalbama, Centralna izborna komisija BiH će žalbe zajedno sa izjašnjenjima dostaviti Apelacionom odjelu Suda BiH.

“Zbog naprijed navedenog, još uvijek se nisu stekli uslovii da Centralna izborna komisija BiH potvrdi rezultate posrednih izbora i dodijeli mandate u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, pa samim tim nisu se stekli ni uslovi za sazivanje i održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH”, navodi se u saopštenju.

(NovaSloboda.ba)