Sutra 249. “Presuda…”

Na Memorijlnoj sceni 2532 u utorak, sa početkom u 19,30 sati, Mostarski teatar mladih publici nudi predstavu “Presuda: Tih likvidacija”, kojoj će to biti dvije stotine četrdeset i deveto izvođenje. Ovaj autorski projekat Seada Đulića igran je širom BiH, ali i u Hrvatskoj, te Srbiji. Izveden je na više uglednih festivala, te dobio nekoliko nagrada.

Radi se o potresnom i vrlo emotivnom svjedočenju o životu.

Pozorišni kritičar Mladen Bičanić o predstavi je, nakon izvedbe na festivalu Kestenburg u Banja Luci zapisao je: “Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom život skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti njegovog postojanja, segmenti njegovog rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su 50 kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život. I vesela i tužna, i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebalo učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave, praveći se da ne primjećujemo što se oko nas zbiva. Sead Đulić, sam na pozornici sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i moć”.

“Ukratko sutra svjedočimo o našim životima, ali i o životu našeg teatra.

Počelo je početkom 2011. godine.

Oteli su nam dvoranu.

Oteli su nam kompletnu opremu i drugu imovinu.

Oteli su nam dokumentaciju.

Oteli su nam kostime, scenografije, rekvizitu i sve drugo od 15 živih predstava.

Oteli su nam finansije.

Oteli su nam identitet.

Nas pojedinačno proglasili kriminalcima, nesposobnjakovićima, manipulatorima…

Mi opstali, preživjeli i danas rastemo.

A oni se nisu makli s mjesta i na kraju nestali. Uništili su preko 2 miliona uložena u teatar par godina do te 2011. godine i godinama džabalebarili sa tuđih leđa.

Ako vas zanima ko su oni dođite u ovaj predpraznični dan na  izvedbu predstave “Presuda: Tiha likvidacija” i čujte naše svjedočenje.

Nalazimo se u ulici Maršala Tita na broju 128″, poručju iz MTM-a.

(NovaSloboda.ba)