U Pirotu proglašena vanredna situacija, 51 osoba hospitalizovana zbog curenja amonijaka

Zbog curenja amonijaka iz teretnog voza, koji je u vagonima-cisternama prevozio amonijak, u Pirotu je sinoć proglašena vanredna situacija.

Kako je javila RTS, 51 osoba je hospitalizovana nakon što se prevrnuo vagon-cisterna sa amonijakom, a sedam osoba je prebačeno Univerzitetsko-klinički centar Niš.

Mještanima je iz Ministarstva unutrašnjih poslova upućen apel da ne izlaze napolje. Vagon kompozicije teretnog voza, koji je prevozio amonijak, iskliznuo je oko 17,30 sati na dionici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mjesta Sopotski han, saopštio je MUP.

RTS u MUP-u saznaje da je do nesreće došlo ispadanjem kompozicije od 20 cisterni iz šinaj, od čega je najmanje jedna upala u korito rijeke Nišave, što je izazvalo burnu reakciju amonijaka u kontaktu sa vodom.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su osam osoba, a na lice mjesta upućeno je 27 vatrogasaca sa deset vozila.

Željeznički saobraćaj je u prekidu, a zbog slabe vidljivosti, u prekidu je i saobraćaj između Pirota i Bele Palanke na auto-putu i magistralnom putu, a alternativni putni pravac je preko sela Ponor, dodaje se u saopštenju.

Radnici druge smjene u kompaniji “Tigar tajers” evakuisani su, a treća smjena neće dolaziti na posao. 

Oglasila se i firma “Srbija kargo” i saopštila da je riječ o o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na dionici Niš–Dimitrovgad, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac.

Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon-cisterni, koje su u vlasništvu kompanije “Eliksir”.

(Beta)