Podignuta optužnica protiv Miroslava Pjane zbog ratnog zločina na području Foče

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miroslava Pjane zvanog „Miro”, rođenog 1970. godine u Foči, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je, u okviru širokog i sistematskog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, kao pripadnik CJB Foča, vršio progon civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, postupajući suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe ženevskih konvencija.

Optuženi Pjano tereti se da je,  kao pripadnik rezervnog sastava policije SJB Foča, zajedno sa drugim uniformisanim i naoružanim pripadnicima VRS, dana 05.05., 27.07. i 29.08.1992.godine, sa područja sela Saš, Bijele vode i Potpeće, u okviru progona učestvovao u ubistvima najmanje 8 osoba, ubistvu dva civila starije životne dobi, nakon toga u ubistvu šest civila bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je kuća sa tijelima ubijenih civila zapaljena, zatim zatvaranju, nečovječnom postupanju, te mučenju i nanošenju snažne fizičke i psihičke patnje zarobljenim civilima, kao i prisilnom preseljenju više osoba civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Pjano tereti se da je u mjestu Potpeće, u ljeto 1992. godine, učestvovao u zarobljavanju i nezakonitom zatvaranju grupe od 17 osoba bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je optuženi zajedno sa drugim osobama izveo 11 osoba iz kuće, kada su počinioci zločina pucajući iz vatrenog oružja, ubili 6 osoba koje su ostale u kući, a potom ubacili bombu i zatim kuću zapalili, zajedno sa tijelima ubijenih civila.

Grupu od 11 civila su, zajedno sa još dva civila, optuženi Pjano i drugi počinioci zločina su transportovali kamionom i odveli u nezakonito zatvaranje na području Foče, a nakon toga su protjerani na područje Trnova.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 53 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)