Vlada HNK-a pozvala poslodavce da isplate jednokratnu podršku zaposlenimu zdravstvu

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je sa današnje sjednice još jednom pozvala poslodavce da, usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, zaposlenim u zdravstvu  isplate jednokratnu novčanu podršku.

Istaknuto je kako je Izmjenama i dopunama Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja zdravstvenim ustanovama – bolnicama osigurano dodatnih 13 miliona KM, a Izmjenama i dopunama budžeta HNK za 2022. godinu dodatnih 3 miliona KM za primarnu zdravstvenu zaštitu – domovima zdravlja.

Na ovaj način, bolnicama i domovima zdravlja osigurano je dodatnih 16 miliona KM, te su stvoreni materijalni preduslovi da upravljačka tijela ovih zdravstvenih ustanova mogu donijeti potrebne odluke kako bi svih 4.400 zdravstvenih radnika u HNK-u dobilo jednokratnu novčanu podršku u iznosu od 1.080 KM, za što je ukupno potrebno oko 4,750.000 KM.

Vlada je u više navrata istakla kako jedino poslodavac, poštujući Uredbu Vlade FBiH, a što je potvrdila i juče donijeta Odluka Upravnog vijeća Kantonalne bolnice Zenica, može donijeti odluku o isplati jednokratne pomoći za zaposlene u zdravstvenim ustanovama.

Stoga očekujemo da upravna vijeća zdravstvenih ustanova u našem kantonu donesu potrebne odluke i iz sredstava koja su im osigurana isplate jednokratne novčane podrške svojimzaposlenicima”, saopšteno je uz Vlade HNK-a.

(NovaSloboda.ba)