SAD dovele u pitanje saradnju s budućom vladom Crne Gore

Sjedinjene Američke Države dovele su u pitanje saradnju s crnogorskom vladom, koju bi mogao formirati Miodrag Lekić.

Dan nakon što je crnogorski parlament Lekiću povjerio mandat za sastavljanje nove vlade, američka ambasada u Podgorici saopštila je kako su “osporavane izmjene Zakona o predsjedniku u suprotnosti s crnogorskim Ustavom, zbog čega bi bilo koja vlada formirana na osnovu tih odredbi bila ustavno sporna”.

“Kao rezultat toga, pitamo se da li bi takva vlada zaista bila demokratski formirana i ne vidimo kako bi Sjedinjene Američke Države mogle da sarađuju s vladom formiranom pod tim uslovima”, naveli su iz američke ambasade.

Kako se dalje navodi, jučerašnja odluka “još jedan je korak u pogrešnom smjeru”.

“Poslije obnove (funkcionalnosti) Ustavnog suda i u svjetlu političke krize, Sjedinjene Američke Države podržavaju vraćanje mandata crnogorskim građanima kroz prijevremene parlamentarne izbore. To je demokratski put naprijed za Crnu Goru”, dodaje se u reagovanju američke ambasade.

Lekić je dobio mandat na osnovu spornih izmjena Zakona o predsjedniku, koje su u više navrata kritikovali predstavnici međunarodne zajednice u Crnoj Gori. Negativno mišljenje o tim izmjenama dala je i Venecijanska komisija, ustvrdivši da se ustavne nadležnosti predsjednika ne mogu mijenjati običnim zakonom.

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, prilikom nedavne posjete Podgorici, izjavila je kako formiranje crnogorske vlade na osnovu izmjena Zakona o predsjedniku moglo zaustaviti pristupne pregovore te države s Evropskom unijom.

Lekića je u parlamentu podržala većina od 41 poslanika iz stranaka, koje su na izborima u avgustu 2020. godine porazile Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića i nakon 30 godina vlasti poslali ih u opoziciju.

Uz prosrpski Demokratski front i Demokrate, Lekiću su podršku dali poslanici Ujedinjene reformske akcije aktuelnog premijera Dritana Abazovića, kome je parlament izglasao nepovjerenje u avgustu ove godine.

(Fena)